avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta 1 Buna ziua! 1. Sunt 4 frati (1 fata si 3 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta 1 Buna ziua! 1. Sunt 4 frati (1 fata si 3 baieti) – parintii ...

Speta 1

Buna ziua!

1. Sunt 4 frati (1 fata si 3 baieti) – parintii decedati.
2. S-a dezbatut mostenirea dupa ultimul parinte si au primit de la notar CERTIFICAT DE CALITATE in care sunt trecuti fiecare cu cota de 1 / 4 din masa succesorala (fara indicarea acesteia).
3. 3 dintre frati – utilizeaza terenurile (din masa succesorala au ramas doar terenuri si casa parinteasca in stare degradata), in mod abuziv, fara a lasa partea de 1 / 4 (in realitate un teren intr-o anumita zona a satului) si catre fata (in speta mama). Acest aspect s-a intamplat de anul acesta 2023, pana atunci mama utilizand un teren, de comun accord cu ceilalti frati.
Intrebari:

1. Cum poate actiona mama (eu am procura din partea ei de a o reprezenta in orice demers privitor la succesiune dupa parintii ei, incluisv iesire din indiviziune), pentru a beneficia din nou de partea indiviza in cauza un teren (desigur pana la iesirea din indiviziune propriu zisa? – amiabila sau instanta)?
2. Notificare prin executor ref. la punerea la dispozitie a cotei de 1 / 4 din masa succesorala, cu mentiunea ca In caz de nerealizare, sa fie ceruta anterior demersului judecatoresc (cel mai probabil) o suma de bani ca si penalitate de neutilizare a trenurilor in valoare de 1 / 4 din masa succesorala, ar ajuta?
3. Alte opinii sunt binevenite.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:43, 2 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la partaj, oricare dintre moștenitori poate folosi bunurile din masa succesorala.
Întrucât, cota fiecăruia de 1/4 este o cota ideala si abstracta, este imposibil de stabilit fizic și concret care teren/parte este a mamei.
Ar trebui sa obțineți de la același notar un certificat de moștenitor suplimentar, care sa cuprindă masa succesorala.
Ulterior, fiecare moștenitori își va întocmi documentația cadastrala pentru ceea ce stăpânește, se va intabula certificatul de moștenitor la Cartea funciară și în final, se va încheia un act de partaj, prin care se va sista starea de indiviziune și toți frații își vor împărți efectiv bunurile.
Dacă unchii dvs nu sunt de acord și nu vor sa colaboreze, astfel încât totul sa se rezolve amiabil, la notar, va trebui sa va adresați instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune prin tribunal -costuri minime ? florinned florinned Va rog sa-mi spuneti daca este mai ieftin sa dezbati succesiunea prin Tribunal ( intre doi frati mostenitori care vor imparti in cote de 1/2 mostenirea fara ... (vezi toată discuția)
Refuz deschidere succesiune petrisor67 petrisor67 Buna ziua! Va rog sa ma indrumati cum pot sa devin proprietarul de drept al unei suprafete de teren pe care a cumparat-o mama mea pentru mine.Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cer ajutor in legatura cu urmatoarea speta: partaj ... Alma Voicu Alma Voicu Buna ziua! Cer ajutor in legatura cu urmatoarea speta: partaj succesoral si iesire din indiviziune definitiva, intre sotia supravietuitioare si cei 4 copii, ... (vezi toată discuția)