avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizaþie de creºtere copil – tatãl ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizaþie de creºtere copil – tatãl obligat la efectuarea unei luni de Concediu creºtere copil

Buna ziua,

Conform normelelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor (text actualizat cu toate modificarile aduse de alte hotarâri până la data de 6 martie 2013), inteleg ca tatal e musai sa stea o luna in concediu. Am 3 nelamuriri :
1. Daca tatal este cetatean strain, locuieste in strainatate si realizeaza venituri in strainatate, se mai aplica legea in conditiile in care art. 4 (1) zice ca :celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare iar conditiile de acordare sunt, daca se indeplinesc cumulativ, urmatoarele :

a) au realizat în ultimul an anterior naşterii copilului, timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal sau s-au aflat în perioadele considerate asimilate stagiului de cotizare, prevăzute de lege

b) sunt cetăţeni români sau, după caz, străini ori apatrizi;

c) au domiciliul sau reşedinţa în România, conform legii;

d) locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora;

e) îndeplinesc obligaţia prevăzută la art. 12 alin. (2), respectiv art. 38 din ordonanţa de urgenţă.(începând cu anul 2012, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să-şi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate; verificarea îndeplinirii acestei obligaţii se realizează annual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior)”. Sotul meu se incadreaza la conditiile de acordare ? Daca se incadreaza, situatia e clara, dar daca nu se incadreaza, eu tot trebuie sa pierd o luna de concediu si respectiv banii intorcandu-ma cu 1 luna mai devreme la serviciu? Mentionez ca Dgaspc sector 1 Bucuresti nu a stiut sa-mi raspunda.

2. Art. 8 spune ca daca tatal nu solicita acordarea concediului de crestere copil pentru o luna, trebuie sa anunte in scris ANPIS cu 60 de zile inainte. Si daca nu anunta, ce se intampla ? normal mi s-ar parea sa se suspende automat platile cuvenite pe motivul ca in perioada de 24 de luni, celalalt parinte care indeplinea conditiile de acordare, nu a solicitat concediul. Nu suntem de rea credinta dar sotul nu stie romana si nu sunt amatoare de platit traduceri autorizate aiurea.

3. In cautarile unui raspuns pe internet, am intalnit urmatoarea situatie : "Mama (aflata in CIC pt. 12 luni) s-a intors la servici cu 1 luna mai repede, respectiv in luna a 11 (acea luna care i s-ar fi cuvenit tatalui dar care nu a fost solicitata). I s-a comunicat de la Directia Muncii Braila faptul ca nu are dreptul sa faca cerere de concediu fara plata pentru luna a 12-a sau sa se reintoarca la munca dat fiind faptul ca tatal nu a stat o luna in concediu cu copilul conform legii si a mai si primit decizie pt returnare sume necuvenite aferente lunii a 10-a ?!". Intrebarea mea este : Daca am ales CIC pe 2 ani si vreau sa ma intorc la munca in luna a 19-a si sotul nu vrea sa stea 1 luna cu copilul in concediu (motivele expuse mai sus), voi primi decizie de returnare sume necuvenite pe luna a 18-a ??
4. Si ultima nelamurire : Daca sunt in concediu de crestere copil pentru 2 ani si in timpul asta vreau sa-mi dau demisia de la locul de munca, care este procedura, pe cine anunt intai Agentia de plati sau DGASPC-ul sau angajatorul ? Daca imi dau demisia pierd indemnizatia si alocatia ?

Va multumesc frumos pt timpul acordat si raspunsul dumneavostra va lamuri cel putin 20 de mamici aflate in situatia mea si care n-au aflat nici ele raspunsuri pe unde au sunat...Asadar asteptam =D>
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:19, 12 Octombrie 2013
1. - Tatal nu este obligat sa intre cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC) dar daca nu o face atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- Daca tatal copilului dvs. munceste si are domiciliul in strainatate nu poate sa solicite CCC in Romania.
- In aceasta situatie eu consider ca mama copilului trebuie sa beneficieze de tot CCC.

2. Daca tatal nu anunta in scris AJPIS nu se intampla nimic.

3. - In luna in care tatal copilului intra in CCC mama poate sa reia activitatea sau poate sa solicite concediu fara plata de la angajator.
- Daca tatal nu solicita CCC atunci mama reia activitatea cu o luna mai devreme deoarece nu i se mai plateste indemnizatia pentru CCC in acea luna.
- Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea mai inainte cu cateva luni, iar tatal nu a luat acea luna de CCC, va trebui sa returnati indemnizatia pentru o luna.

4. - Nu se poate demisiona in timpul CCC deoarece contractul individual de munca (CIM) este suspendat.
- Va trebui sa reluati activitatea, sa se suspende plata indemnizatiei pentru CCC, sa faceti notificarea de demisie, sa efectuati preavizul legal, apoi sa inceteze CIM si pe urma sa solicitati reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.
- Asa ca mai bine asteptati sa se termine CCC si apoi faceti cum doriti.

5. - Daca mai aveti nelamuriri puteti intreba la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Intrebarile le puteti pune si pe e-mail.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se interpreteaza noua lege pt ccc ? Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Tot citesc si citesc despre modul de aplicare a noii legi pt CCC si imi dau seama ca e o mare varza care se poate interpreta la ... (vezi toată discuția)
Lmplicarea tatalui in cresterea copilului sorinelo sorinelo fiul meu are 10 luni, sotia a inrerupt somajul si se ocupa de copil pana la amplinirea a 2 ani dupa care continua somajul, eu am beneficiat de zile libere de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie tata sau mama Ral_uca Ral_uca Buna ziua, As dori sa stiu si eu ce se intampla in urmatoarea speta: mama salariata full time intra in CCC si alege varianta 1 an (pt ca e mai avantajoasa ... (vezi toată discuția)