Pasul 1: Initiativa negocierii care apartine angajatorului.
Negocierea se inainteaza cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii CCM. In cazul in care angajatorul nu declanseaza negocierea, aceasta are loc la cererea reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
Pasul 2: Convocarea reprezentantilor salariatilor.
In termen de 5 zile calendaristice de la data formularii cererii de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
Pasul 3: Intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor. Se precizeaza:
- informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatiilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie; informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru;
- locul si calendarul reuniunilor.
Pasul 4: Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii. Durata de 60 de zile poate fi depasita numai prin acordul partilor. La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.
Pasul 5: Modificarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Toate modificarile consemnate in procesele-verbale vor fi inserate in contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Pasul 6. inregistrarea lui la ITM. Procedura de inregistrare si documentele ce trebuie continute de dosarul de inregistare sunt prezentate pe site-ul Inspectoratului.
Sursa :
[ link extern ]