avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, caut o rezolvare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, caut o rezolvare

Prezint urmatoarea situatie cu care ma confrunt si doresc sa aflu procedura de rezolvare de la cei in tema si le multumesc anticipat pentru eventualele informatii.
Acum 3 saptamani matusa mea dupa tata, a decedat subit ( infarct miocardic).
Tatal meu, frate cu matusa a decedat in urma cu 15 ani.
Matusa mea mai avea in viata o sora si un frate.
De cand a decedat tatal meu, nu am mai fost in relatii bune, practic nu am mai vorbit cu rudele tatalui meu.
Matusa mea nu a avut copii si sotul sau era decedat de peste 40 de ani.
Matusa mea era proprietara unui apartament cu 2 camere in Bucuresti.
Intrebarea mea este care este procedura de deschidere a succesiunii, deoarece unchiul si cealalta matusa spun ca nu au "gasit" actul casei si ca ar vrea sa imparta apartamentul intre ei!
Unchiul meu spune ca doreste sa cedeze partea ce i se cuvine celor trei copii ai sai!
Mentionez ca eu mai am un frate.
Va rog sa ma indrumati care este procedura de deschidere a succesiunii de catre mine si fratele meu, deoarece cred ca nu o sa ne intelegem cu aceste rude.
Mentionez ca nu posedam actul de deces al matusii si niciun fel de act.
Va multumesc.

avvalentina a scris:

Acceptati mostenirea in termen prin declaratie notariala si urmati pasii care v-au fost indicati.:rtfm:

Sa accept varianta legala, nu varianta propusa de unchiul cu trei copii.

mariuselectric a scris:

Astfel unchiul a spus ca el renunta la partea lui in favoarea copiilor lui ( 3) si ne-a propus la toti nepotii sa impartim apartamentul egal ( 7 nepoti), deoarece el are 3, ar avea mai mult de castigat.

Nu poate renunta la partea sa in favoarea copiilor sai intrucat acestia, cat timp traieste tatal lor(unchiul) nu sunt mostenitori ai matusii.
Si renuntarea , in cazul in care ar dori acest lucru, nu se face in favoarea cuiva anume. Renunta si partea ce i-ar fi revenit se imparte in mod egal intre ceilalti mostenitori care au acceptat mostnirea.
Mergeti la notar si acceptati mostenirea.
Cum pot afla daca matusa mea detine cutie de valori sau depozite la banca x?
Poate elibera notarul un act pentru a ma informa la banci despre conturile matusii?

Intr-un final s-a incheiat si succesiunea, posed certificat de mostenitor legal cu cota 1/6.
Problema pe care o intampin cu rudele intre ghilimele, este ca imi ingradeste dreptul de a intra in apartamentul matusii decedate si nu vor sa-l puna in vanzare.
Au vreun drept sa nu-mi permita accesul in apartament?
Cum trebuie procedat daca ei nu vor sa puna in vanzare apartamentul, practic il tine blocat.
Va multumesc.

Nu, nu au niciun drept. Adresati va instantei pentru a iesi din indiviziune caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara a stii toti mostenitorii SebastianHorvat SebastianHorvat Buna ziua, In noiembrie 2012 a decedat singurul meu var . Dansul nu a avut frati, sotie sau copii. Parintii lui au decedat. Mama lui a avut o sora (mama ... (vezi toată discuția)