După ce a fost prin în flagrant luând mită, evident, procurorii deţinând interceptări şi dovezi certe că X, primar, urma să primească o sumă mare de bani de la cineva care avea să execute o lucrare importantă în oraş, primarul X a fost dus la Bucureşti la audieri şi ulterior a fost emis mandat de arestare.În timpul urmăririi penale şi judecăţii a petrecut 5 luni în arest, până când a fost pronunţată sentinţa primei instanţe: 4 ani închisoare , cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un terrmen de încercare de 7 ani.Sentinţa este supusă recursului.
Mie mi se pare cam forţată această pedeapsă, după 5 luni de arest, dar mai ales pentru o faptă de corupţie comisă de un primar.Cum vi se pare? Credeţi că ar putea urma o schimbare a sentinţei ? Eu nu-mi aduc aminte ca vreun edil să mai fi primit suspendare anterior.Mai mult, acum domnul primar s-a reîntors la primărie. Va rămâne pe funcţie dacă se va menţine sentinţa la recurs ? Pedepsele accesorii sunt, de asemenea, suspendate.
Chiar dacă este o decizie de recomandare, consider periculos să fie tratate astfel faptele de corupție săvârșite de primari.Se creează precedente și se încurajează corupția la acest nivel.Această sentință a fost surprinzătoare pentru toată lumea, iar cetățenii sunt revoltați.Sigur, este decizia suverană a instanței,dar chiar și imaginea justiției poate avea din nou de suferit.
Fiecare are un punct de vedere iar din punctul meu de vedere si masura arestarii mi se pare excesiva si nu se impune la aceste infractiuni, iar daca este gasit vinovat scopul pedepsei poate fi atins in unele cazuri si prin aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii.
Pe site-ul ICCJ sunt recomandari privind individualizarea pedepselor aplicate pentru infractiuni de coruptie. Este adevarat ca nu se exclude aplicarea undei pedepse cu suspendare. [ link extern ]
Nu se poate recomanda sau impune aplicarea unei pedepse cu suspendare decat prin lege.
Cum era anterior in lege si era neconstitutional.Ma refer la imposibilitatea aplicarii unei pedepse cu supendare in functie de infractiune.
Aplicarea pedepsei se face in functie de criteriile concrete prevazute de lege si nicidecum in baza unei obligativitati a unui colegiu...
In speta sunt sanse egale sa se ajunga la executare sau sa ramana cu suspendare.
Depinde de ceea ce exista in concret in dosar...si de felul in care va aprecia in concret instanta...