Buna ziua. Am si eu 2 intrebari. 1-In cazul platii liftului pentru persoanele de la parter, stiu ca se poate scutii doar plata energiei electrice. Dar pentru asta trebuie o cerere scrisa,, sau administratia este obligata prin lege, sa scada automat plata.
2- Ca administrator pot contracta lucrari cu diferite firme. In cazul furmelor de interfoane,, exista o oferta in care se specifica,, ca daca contractez lucrari de la ei, mie imi pune interfon gratuit. Vreau sa stiu daca aceasta practica este legala.
Multumesc.
O zi buna
Da, sa auzit si tocmai ca mai multi vecini au sarit in sus invidiosi ca vecinul meu de la etajul trei, a pus interfon gratuit,, si ca a facut o ilegalitate, si sunt suparati ca au platit ei si pentru vecin. Eu nu am stiut pina cind am fost informat de un vecin ca noi , adica eu si ceilalti, am fi platit si pentru cel care a adus firma,, si erau foarte revoltati ca se fac ilegalitati. Necunoscind daca e sau nu legal acea procedura, din cauza asta am apelat la dumneavoastra, ca sa pot sa inteleg daca a actional legal sau nu. Cind suntem la comun, stiti cum este,, avem inpresia, (poate ca chiar asa si este, dar pina nu controlezi nu poti merge pe banuieli) ca se fac unele lucruri ilegale. Poate vecinii au dreptate, si firma de interfoane,, a cumulat plata persoanei, la ceilalti. Dar asta nu ai cum sa verifici, decit poate cu un proces, ceea ce e mai greu. Asta poate fi interpretata, si in alt fel, Eu iti aduc un produs,,, dar vreau un comision la el. Si dupa cite am inteles, comisioanele sunt legale, sau nu ? Vecinul meu a luat comision, interfonul..
Pe mine efectiv , nu ma deranjeaza, pentru ca omul sa zbatut sa avem noi interfon,,dar eram curos, daca aceasta practica este legala. Asta mai mult ca sa pot linistii vecinii, ca a actionat legal. Per ca acum am fost explicit.
Multumesc.
:offtopic:Asta e "capra vecinului", adica interfonul vecinului pe post de capra.
Iar vecinii dv. o pot rezolva eficient daca merg la biserica si dau acatiste, tin lumanarea invers, gandindu-se intens, hipnotic aproape, ca interfonul gratuit al vecinului sa-i crape-n mii de bucatele....sa se sature sa-si puna aparat pe cheltuiala lor!
Nu e nimic legal ci este doar o greseala de administrare a asociatiei. Sa ma explic.
In momentul cand firma prezinta oferta de pret pentru interfoane, presedintele negociaza si stabileste teremenele contractuale. In contract se stabileste ca se va instala un apartat la intrarea in scara blocului, unul in sediul asociatiei si alte 38 de aparate de interfon in apartamente (cate unul in fiecare din cele 38 de apartamente existente pe acea scara).
In cele 38 de apartamente este cuprins si apartamentul vecinului care a adus firma.
Acestuia daca i se instaleaza interfon odata cu instalarea tuturor interfoanelor, de ce i s-ar mai monta inca un interfon gratuit de catre firma?
Factura pentru intreaga instalatie se achita de asociatia de proprietari si se repartizeaza pe fiecare apartament conform legii. Vecinul care a adus firma nu are cum sa intervina in aceasta ecuatie. Doar daca cei din comitetul executiv considera ca acesta a facut eforturi, a muncit suplimentar si sigur ca atunci pot sa-i acorde un premiu asa cum prevede legislatia.
Tocmelile de genul celor amintite de dumneavoastra s-ar putea face daca firma ar face contracte cu fiecare proprietar in parte si-ar incasa direct de la fiecare proprietar, fara implicarea asociatiei. Atunci sigur ca executantul poate sa-l scuteasca pe unul, de la altul sa ceara mai mult, de la altul sa plece cu alta marfa in loc de bani, alteia sa-i instaleze interfonul ca ia picat cu tronc... Dar nu este treaba administratorului sau a presedintelui asociatiei daca dotarea cu interfoane si instalarea acestora nu s-a facut prin asociatie.