avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta sporuri de santier si gradul 2 de munca.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta sporuri de santier si gradul 2 de munca.

In perioada 1982-1989 am fost angajat la o firma care producea subansamble pentru centrale energetice de mare capacitate si trimitea salariati ce acordau asistenta tehnica la montaj.
Eu am fost pe mai multe santiere:Canal Dunare-M.Neagra,CET-Giugiu,CET-ARAD si CET-Drobeta Tr.Severin si,in calitate de reprezentant al Furnizorului, aveam Contracte cu Beneficiarii in care beneficiam de aceleasi conditii de lucru cu Unitatea de montaj(program de lucru prelungit,ore de noapte,spor de santier,spor de conditii grele),care erau diferite functie de santier.Salariul se lua de la sediu,unde aveam Cartea de munca,dar firma recupera aceste costuri prin facturare la Beneficiar care viza pontajul lunar al activitatii pe santier.Pe statul de plata erau rubrici cu salariul de baza,vechimea si,dupa caz,ore suplimentare,ore de noapte,spor santier si spor de conditii grele.
Dupa 1989,colegii mei de atunci,care erau in prag de pensionare,si-au reglementat situatia si,pe baza Contractelor de asistenta tehnica,pontajelor si adeverintelor de la Unitatile de montaj in care erau prevazute sporurile de santier,si-au facut completarile si precizarile in cartea de munca(unde era doar salariul de baza si vechimea).Mai mult de atit,si-au obtinut si grupa de munca gr.2 pe care o aveau cei de la montaj(pentru ca la noi in fabrica nu aveam).Atunci eram prea tinar si nu mi-am dat sema ce moment important era in viata si nu m-am gindit sa iau atunci adeverinta pentru mine!Nostim a fost ca eram chiar seful lor pe santiere,cu decizie de Inginer Coordonator de asistenta tehnica!
Acum,cind,din motive de sanatate,a trebuit sa ma pensionez de invaliditate gr.2,persoana care elibereaza adeverintele cu datele din arhiva,mi-a certificat datele(ore noapte,spor santier)din perioada Canalului(care a fost doar de 1an si 6 luni) si le-a extrapolat pentru toata perioada pina in 1990!!! I-am explicat ca lipsesc datele de la celelalte santiere,unde sporurile au fost mai mari,ajungind pina la 30%,nu doar 10% ca la Canal.Raspunsul a fost sec:"Atit am gasit,asta aveti si...la revedere!"Degeaba am rugat-o frumos sa mai faca o verificare,ca nu pot sa lipseasca din arhiva Contractele de asistenta tehnica,deciziile de incadrare,multe din documente,culmea ironiei!,au fost facute chiar de mine...Ca ar trebui sa mai fie macar statele de plata lunare,de unde rezulta totul!(mai putin grupa de munca gr.2 pe care o aveau cei de la montaj,dar putea sa-i gaseasca pe vechii mei colegi si eram pe aceeasi decizii).I-am explicat frumos ca,extrapolind datele de la un santier,pentru toata perioada in care am fost angajat la ei,adeverinta eliberata este chiar gresitaA fost in zadar!E clar ca este fireasca lene de a cauta in arhiva!
Intrebari:
1. Pe ce articol de Lege ma pot baza ca sa-i pot obliga sa faca copii dupa statele de plata,pentru ca acolo se vad cel mai bine sporurile de santier si conditii grele de care am beneficiat pe fiecare santier si se poate face o Adeverinta adevarata si corecta?
2.Ce pot sa fac ca sa obtin Gradul 2 de munca?Ce sanse mai am?Pentru ca mi-a spus ca daca nu m-am trecut atunci,dupa 1989,pe nu stiu ce lista,nu mai am nicio sansa!Cred,in opinia mea,ca mai important este sa obtin gradul 2 de munca,decit diferenta de pensie prin ponderea diferita a sporurilor de santier si conditii grele!
Mii de scuze ca am scris asa de mult,dar am vrut sa intelegeti bine situatia,ca sa puteti sa-mi dati un sfat cit mai avizat.
Cu multumiri anticipate,Mircea.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:08, 18 Octombrie 2013

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arhiva societatilor desfiintate dupa 1989 Serbu Serbu Unde pot sa gasesc arhiva unei societati din Bucuresti, care dupa 1989 sa transformat in mai multe societati comerciale cu capital privat sau mixt. Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Ce elemente din dosarul de pensie pot modifica punctajul cand pensionarul se transfera dintr-un judet in altul? ion + ion + Am aflat de procedura si actele de transfer ale dosarului de pensionare dintr-un judet in altul. Eu sunt acum in aceasta situatie; sa-l mut din Prahova in ... (vezi toată discuția)
Sporuri neplatite gabi1955 gabi1955 Buna ziua! Va expun si eu pe scurt problema mea. Am lucrat în perioada 1978-1989 într-o fabrica de confecții textile (îmbrăcăminte), având calificarea ... (vezi toată discuția)