Mama mea i-a dat o procura fiicei vitrege prin care o imputerniceste pe aceasta sa scoata suplimentul la certificatul de mostenitor si sa ii vanda si cota-parte ce i se cuvenea din acel supliment. Fata vitrega face suplimentul si vinde pe baza procurii respective si cota-parte care i se cuvenea mamei mele, dar nu i-a dat banii care i se cuveneau. Intre timp, mama a decedat iar la decesul ei, eu in calitate de unic mostenitor al acesteia, am aflat de procura respectiva si de supliment. As vrea sa o dau in judecata pe sora mea vitrega. Credeti ca pot sa atac procura respectiva deoarece as putea-o interpreta ca o donatie pe care a facut-o mama mea surorii mele vitrege ?!
puteti sa deschideti un proces impotriva "sorei", numai ca nu puteti da interpretarea respectiva procurei...;) daca a fost data in deplinatatea facultatilor mintale si nu se poate demonstra altfel, nu cred ca ati avea castig de cauza.
Si care ar fi acel proces? Daca nu pot ataca procura, atunci care ar fi modalitatea prin care as putea-o face? Oricum,stiu ca la data incheierii procurii,la notariat nu s-a verificat daca era sau nu in deplinatatea facultatilor mintale.
Pentru a fi considerata donatie, mama dvs. trebuia sa incheie un act notarial (manifestandu-si dorinta in mod expres).
In lipsa unui asemenea act, se aplica regulile mandatului, astfel ca sorei vitrege ati putea sa i cereti, daca are calitatea de mostenitor, sa aduca la masa succesorala respectiva suma/creanta.Daca nu are aceasta calitate, formulati actiune in pretentii.Verificati insa termenul de prescriptie...
art.813 c.civ."Toate donatiunile se fac prin act autentic".;)
nu este un simplu act prin care i-a dat dreptul de administrare, asta nu inseamna ca i-a donat ceva.
procura respectiva nu poate fi astfel interpretata.