avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura pentru vanzare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura pentru vanzare sau donatie?

Mama mea i-a dat o procura fiicei vitrege prin care o imputerniceste pe aceasta sa scoata suplimentul la certificatul de mostenitor si sa ii vanda si cota-parte ce i se cuvenea din acel supliment. Fata vitrega face suplimentul si vinde pe baza procurii respective si cota-parte care i se cuvenea mamei mele, dar nu i-a dat banii care i se cuveneau. Intre timp, mama a decedat iar la decesul ei, eu in calitate de unic mostenitor al acesteia, am aflat de procura respectiva si de supliment. As vrea sa o dau in judecata pe sora mea vitrega. Credeti ca pot sa atac procura respectiva deoarece as putea-o interpreta ca o donatie pe care a facut-o mama mea surorii mele vitrege ?!
Cel mai recent răspuns: Veronica Popescu , Avocat 10:13, 31 Martie 2009
Daca am inteles eu bine,acesta procura este de fapt un contract de mandat. In acest sens,eu nu pot cere acestei surori vitrege sa aduca la masa succesorala banii care i-a luat din urma vanzarii acestor bunuri...si in ceea ce priveste prescriptia,aceasta nu cred ca ar interveni deoarece eu de abia acum am aflat de vanzarea acestora?!
Prescriptia isi produce efectul extinctiv... de la data cand se naste dreptul la actiune. Atunci cand termenul de executare nu este stabilit prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept. (Dec. 167/1958)

Asadar ne intereseaza data cand a fost vandute respectivele bunuri.

Ca succesor cu titlu universal aveti impotriva surorii vitrege aceleasi drepturi pe care le-ar fi avut si mama dvs in baza contractului de mandat. Art. 1541 Cod civil: „mandatarul este dator oricand i se va cere, a da seama mandatului de lucrarile sale si de a-i remite ceea ce ar fi primit in puterea mandatului....”.

Daca veti ajunge la proces parata va sustine ca a dat banii mamei dvs si va trebui sa demonstrati contrariul.
Bunurile au fost vandute in 2004-2005,iar eu am aflat de vanzarea acestora la decesul mamei mele,adica in dec.2008. Din cate inteleg eu, dreptul meu la actiune s-a nascut dupa decesul mamei mele.Tin sa precizez ca sora vitrega este fata din prima casatorie a sotului mamei mele,eu fiind fata din prima casatorie a mamei mele,iar in timpul casatoriei cu cel de-al doilea sot,mama nu a mai avut niciun copil. Va multumesc anticipat. De demonstrat pot demonstra prin martori care stiu f.bine situatia,iar ea nu are cum sa imi demonstreze ca i-a dat banii mamei mele pt ca nu i-a dat in niciun fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vinzare-cumparare ContSters15891 ContSters15891 Ma aflu in urmatoarea situatie: parintii mei erau proprietari in cote parti egale asupra unui bun imobil. tatal meu a decedat in 1993 ,raminind in viata ... (vezi toată discuția)
Procura si dezbatere mostenire xmagx2001 xmagx2001 Buna ziua, am de dezbatut o mostenire la care mostenitori unici sunt eu si sora mea, intrebarea mea ar fi urmatoarea: pot sa imputernicesc o persoana care ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)