avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pt venituri dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pt venituri dividende

CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF?
Pe ce baza, cu ce documente?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 22:09, 23 Octombrie 2015
Ca toate legile si asta are niste prevederi ambigue.
In opinia mea cf al .1 sant asigurati toti cetatenii romanii care au rezidenta in Romania.
Deci daca avem domiciliu pe C.I in localitatea XXXX acolo santem si arondati fiscal cu drepturile si obligatiile de rigoare chiar daca traim in Spania ,de exemplu.
In codul fiscal sunt definite persoanele nerezidente la art 7 punctul 23. Pentru contributii sociale exista o definitie speciala (cred ca daca o sa cresc vreodata cai o sa trebuiasca sa ma interesez ca inseamna cal din punct de vedere al Codului Fiscal - nu cumva sa intre si magarii, catarii si poate chiar si boii in acest concept. sau daca cumva calul nu cumva e cal pt TVA si bou pentru impozitul pe venit --- in fine.#-o...). Cert este ca la 296 scrie ca PF rezidente sunt cele care au domiciliul pe teritoriul Romaniei.

Domiciliul nu este locul in care locuiesti? Adica acolo unde te intorci in fiecare seara de la munca si pui capul pe perna incercand sa adormi ca a doua zi sa o iei de la inceput? In acest caz eu as interpreta ca sora mea care doarme in fiecare seara in Germania (exceptand 20 zile pe an cand vine in vacanta in Romania) ar fi o persoana fizica nerezidenta. Gresesc undeva?


23. persoană fizică rezidentă - orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:
a) are domiciliul în România;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;
d) este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.
Prin excepţie de la prevederile lit. a) - d), nu este persoană fizică rezidentă un cetăţean străin cu statut diplomatic sau consular în România, un cetăţean străin care este funcţionar ori angajat al unui organism internaţional şi interguvernamental înregistrat în România, un cetăţean străin care este funcţionar sau angajat al unui stat străin în România şi nici membrii familiilor acestora;

ART. 296^3 lit. a)

1. Prin persoane fizice rezidente în sensul art. 296^3 din Codul fiscal se înţelege persoanele fizice care îşi au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, precum şi străinii şi apatrizii care sunt titulari ai drepturilor legale de şedere şi de muncă pe teritoriul României şi au obligaţia plăţii contribuţiilor sociale obligatorii potrivit legislaţiei specifice sistemelor de asigurări sociale.



A nu se intelege ca sant de acord cu aberatiile Cod Fiscal & Legea Sanatatii!

Art.296^3 se refera la contributii sociale adica pensii ,somaj pentru persoanele care desfasoara activitati dependente.
Te rog sa-mi spui daca sora ta are o C.I in care este trecut un domiciliu in Ro.
Daca da inseamna ca indeplineste cel putin o conditie conform C.F art.7 pct.23 lit.a
Eu am un frate care are cetatenie belgiana si romana si nu mai poseda decat pasaport .
Nu are nici o proprietate in Ro ,deci este cetatean roman dar cu domiciliul in Belgia.
Toate taxele inclusiv sanatatea sant platite in Belgia .

In acelasi sens avem si Ordin 581/2014 CNASS:
Art. 2.
(1) În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, Codului fiscal şi prezentelor norme metodologice, sunt asiguraţi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii;

(2) Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează:
a) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu pierderea dreptului de domiciliu în România, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
AVem art 296^2 unde clarifica care sunt contributiile sociale si la face referite la art 2 unde se regaseste si sanatatea

Imediat mai jos la 296^3 sunt prezentati contribuabilii

la 296^27 sunt contribuabilii pt sanatate pt persoanele fara venituri

aici se precizeaza ca sanatatea este datorata si de persoanele care realizeaza venituri din investitii.......
care persoane? rezidente sau nerezidente. Acel " si " nu indica o legatura cu un alt articol? unde sunt definiti toti contribuabilii?


Am inteles perfect ca nu sunteti de acord cu anumite precizari din legislatie. Eu incerc doar sa gasesc o solutie astfel incat sa nu se plateasca in mod aberant o taxa pentru un serviciu de care nu beneficieaza. Are sora mea CI dar asta nu inseamna ca locuieste la acea adresa. Este clar ca nu poate fi in doua tari simultan iar aici daca merge sa isi cumpere un antibiotic nu are dreptul la reteta compensatorie ... deci nu este asigurata.
MarianBratu a scris:

Are sora mea CI dar asta nu inseamna ca locuieste la acea adresa. Este clar ca nu poate fi in doua tari simultan iar aici daca merge sa isi cumpere un antibiotic nu are dreptul la reteta compensatorie ... deci nu este asigurata.

Am citit discutia (ma intereseaza in mod direct) dintre dvs. si @robert1958 si din ce stiam (dar nu am baza legala) pe siteurile diferitelor primarii exista anunturi de genul:
INTRAREA IN POSESIE A PASAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC SAU SIMPLU
TEMPORAR DE CETATEAN ROMAN CU DOMICILIUL IN STRAINATATE (LA PRIMA
PLECARE) se efectueaza cu predarea actului de identitate romanesc (buletin sau carte de
identitate).

Exista o obligatie de predare a buletinului corelativa art.7, pct.23. persoană fizică rezidentă, din codul fiscal, pentru ca persoana sa nu intre sub incidenta respectivei incadrari.

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste plata cass la venituri din chirii? perlutina perlutina Un cetatean, de alta nationalitate, care are o proprietate, pe care a inchiriat-o in Romania, si nu locuieste (nu are domiciliul in Romania, nu vine nici ... (vezi toată discuția)
Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit lylyan lylyan Buna ziua O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania? O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie? Mulrumesc (vezi toată discuția)
Plata cass miltiade miltiade Cetatean roman ,ramane fara venituri incepand cu sept. 2012, plateste CASS direct la Ad.tia fiscala pana in luna martie 2013 inclusiv . Incepand cu 22 martie ... (vezi toată discuția)