avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutor - anulare certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutor - anulare certificat mostenitor

Buna ziua,
Unchiul meu a fugit din tara in 1986, tatal lui a murit in 1987. Dupa revolutie, desi a mai revenit in tara de cateva ori, nu s-a ocupat de succesiune, a amanat aceasta problema stiind ca e unicul descendent. Abia recent a incercat sa deschida succesiunea si a constatat ca sora tatalui sau a obtinut certificat de mostenitor in 2003 declarand fals ca e singura mostenitoare in scop de a revendica un imobil pe L 10.
Ce sanse are sa anuleze acest certificat de mostenitor si cum trebuie sa o faca?
PS. Unchiul are cetatenie straina.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 12:45, 4 Aprilie 2009
Unchiul dvs. poate sa ceara anularea certificatului de mostenitor in instanta cerand totodata daune morale sorei tatalui pentru inlaturarea dansului de la dreptul legal pe care-l avea (ca unic mostenitor).
In instanta trebuie sa dovedeasca ca este unicul mostenitor (cu acte) si ca doreste revendicarea imobilului pe L 10. Nu conteaza ca unchiul are cetatenie straina. A fost cetatean roman si drepturile sale succesorale nu sunt de contestat.
Doar in instanta are sanse de reusita.
Succes !
merci pentru raspuns, dar nu inteleg ce acte ii trebuie.
nu este de ajuns certificatul de nastere?
mai este in termen sa revendice imobilul pe legea 10?
Daca imobilul pe Legea 10 a fost retrocedat surorii tatalui, el nu il mai cere de la stat ci de la sora aceasta "binevoitoare". Termenele stabilite pentru revedicare in baza Legii 10 nu il afecteaza, numai in cazul in care nici sora dvs nu a dus pana la capat procesul pe L10.
Numai in instanta poate ataca certificatul de mostenitor. Ii trebuie un extras din actele de stare civila de la primaria unde a avut loc casatoria dintre tatal lui si mama (care ar ajuta mult) si bineinteles certificatul lui de nastere. Fiind cetatean strain acesta va fi in alt limba, dar trebuie tradus si legalizat la notar.
Poate si o discutie in prealabil cu sora/matusa ar fi bna, o data inceput procesul de contestare al certificatului de mostenitor aceasta poate face inchisoare, pentru marturi mincinoasa, fals in acte ...
Trebuie sa fie si o parere contra. :D
Falsul cam e prescris. Anularea certificatului de mostenitor n-o prea vad incununata de succes.
...anularea cert de mostenitor se poate cere in termen de 3 ani de la emitere...desi,mai aprofundand putin materia,sunt voci ca actiunea in petitie de ereditate e imprescriptibila,sau se prescrie in termen de 30 ani...oricum,nu e lipsita de interes intentarea actiunii...insa va trebui sa faceti musai dovada ca unchiul a acceptat succesiunea tatalui in termen de 6 luni de la data decesului...
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
ContSters4579, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de mostenitor loredana ioanesi loredana ioanesi Buna seara.am si eu cateva intrebari ssi nu pot gasi raspuns.in urma cu aproximativ un an bunicul meu,din partea tatalui,a decedat.ca mostenitori au ramas cei ... (vezi toată discuția)
Mostenire - proces comun sau individual? Wolverine79 Wolverine79 Buna ziua, In primul rand vreau sa mentionez ca provin dintr-o familie dezbinata, in care nu exista comunicare intre membrii acesteia. Tatal meu a decedat ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)