mb_mihaela a scris:
....
Chiar daca nu am semnat un contract care sa ma oblige sa fiu raspunzatoare de gestiune pentru ca nu aveam cum si nu am o fisa de post semnata, asta nu ii impiedica sa isi recupereze parte din prejudiciu,refuzand sa imi plateasca salariul pe septembrie+7 zile pe oct+6zile CO aprox2250 lei spune d-na administrator.
Poate fi invocata raspunderea in seviciu intr-un astfel de caz si obligat la plata unei sume fara ca tu sa fi adus acel prejudiciu?
Este normal sa nu iti fie acordate drepturile salariale si retinuti bani abuziv fara sa exite macar un PV intern al unei anchete,nemai vorbind de o hotarare judecatoreasca ? Care este calea pe care trebuie sa o urmez specificand incaodata ca nu sunt vinovata ?
Va multumesc
1. Singurele retineri din salariu pe care angajatorul are dreptul sa le efectueze in lipsa unei hotarari judecatoresti, sunt impozitele si contributiile pe care salariatul le datoreaza, lunar, statului.
Celelalte retineri, de orice natura ar fi acestea, se vor face numai in temeiul unui titlu executoriu si in timpul unei executari silite; mai mult, orice dauna cauzata angajatorului de catre salariat trebuie constatata de o hotarare judecatoreasca definitive si irevocabila .
Art. 164 c.mun. :
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.......
2. Se poate angaja raspunderea patrimoniala a unui salariat , dar numai in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
3. Retinerea integrala a salariului de catre un angajator este nelegala. in acest sens, puteti promova o actiune in instanta impotriva acestuia sau sa apelati la un mediator pentru solutionarea acestui conflict.