Imi poate spune cineva daca nu am efectuat integral concediu de odihna in anii 2000-2006 mai pot beneficia de el?
Daca DA, cum pot trage la raspundere angajatorul in cazul in care acesta refuza? Dar orele suplimentare care nu le-am luat nici in zile libere si nici nu au fost platite (e vorba de aceeasi perioada)?
Cam tarziu sa cereti asa ceva.
Art.141 din Codul muncii spune: CO se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie efectuarea CO in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau de CCM aplicabil.
Art.60(2) din CCMUNN pe anii 2007-2010: Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
In ambele acte se spune ca partea din CO neefectuat intr-un an se poate lua numai in anul urmator. Deci pe 2 sau mai multi ani in urma nu se mai poate lua.
Plata orelor suplimentare efectuate si neplatite o puteti solicita pe maxim 3 ani in urma (vezi art.269 si 283 din Codul muncii.
Pentru ambele probleme puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutita de taxe.