avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat, ore suplimentare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat, ore suplimentare neplatite

Buna ziua

Imi poate spune cineva daca nu am efectuat integral concediu de odihna in anii 2000-2006 mai pot beneficia de el?
Daca DA, cum pot trage la raspundere angajatorul in cazul in care acesta refuza? Dar orele suplimentare care nu le-am luat nici in zile libere si nici nu au fost platite (e vorba de aceeasi perioada)?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:34, 27 Martie 2009
Cam tarziu sa cereti asa ceva.
Art.141 din Codul muncii spune: CO se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie efectuarea CO in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau de CCM aplicabil.
Art.60(2) din CCMUNN pe anii 2007-2010: Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

In ambele acte se spune ca partea din CO neefectuat intr-un an se poate lua numai in anul urmator. Deci pe 2 sau mai multi ani in urma nu se mai poate lua.

Plata orelor suplimentare efectuate si neplatite o puteti solicita pe maxim 3 ani in urma (vezi art.269 si 283 din Codul muncii.

Pentru ambele probleme puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutita de taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna Adrian Frentiu Adrian Frentiu buna ziua va intreb,daca in anul 2009 nu am consumat toate zilele de concediu,pot beneficia de restul zilelor anul acesta s-au in cazul incetarii ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna obligatoriu cris2279 cris2279 Buna ziua, As avea cateva nelamuriri in ceea ce priveste concediul de odihna : 1. Am inteles (de la al nostru ITM) ca fiecare angajat este obligat sa isi ia ... (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe anul 2008 cristina1981 cristina1981 va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile ... (vezi toată discuția)