avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitatea unui act de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitatea unui act de mana

buna ziua,
am un teren de la tatal meu (decedat) pentru care impreuna cu o parte din rude suntem in actiune (daca pot spune asa) de partaj judiciar.
Unul din mostenitori nu a vrut pe cale notariala si s-a ajuns aici.
Tot acest mostenitor dupa ce a trecut cateva sedinte la tribunal, a venit cu un act de mana intre el si tata prin care el ar fi cumparat terenul respectiv.
Mentionez ca terenul nu e in judetul unde eu locuiesc si nu stiu de aceasta tranzactie.Nu sunt trecuti martori, nu e inregistrat si a fost facut in urma cu cativa ani, deci dupa revolutie.
Intrebarea mea este : ce valabilitate are acest document ?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:48, 20 Octombrie 2013
Buna ziua,
In functie de data si modul cum este intocmit actul acesta poate sau nu sa fie translativ de proprietate.
Va sfatuiesc sa faceti copie xerox de pe acel act si sa va sfatuiti cu un avocat.
Gabriel Klein Kiritescu
Depinde de multe aspecte, inclusiv cine stapanea terenul, ce suma apare, de cine e scris, ce scrie, care e data lui si data vanzarii etc.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
In functie de data si modul cum este intocmit actul acesta poate sau nu sa fie translativ de proprietate.

Nu îmi aduc aminte să fi existat în legislaţia noastră postdecembristă vreo normă care să permită transmiterea dreptului de proprietate (prin vînzare) altfel decît prin înscris autentic.

Or, userul spune clar: a venit cu un act de mana intre el si tata prin care el ar fi cumparat terenul respectiv

Iar eu spun şi mai clar: cu un act de mînă nu putea cumpăra. Actul poate avea valoarea unui antecontract, a unei promisiuni de vînzare-cumpărare. Nu mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire aurora1967 aurora1967 Buna ziua,tatal meu a mostenit o casa cu 5 camere ,iar terenul aferent este de 450 mp.,are 2 copii ,eu si sora mea .locuim impreuna ,iar acum sora mea si sotul ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu? auraflorina auraflorina Fiul meu, fara discernamant, in varsta de 18 ani (exista un proces pe rol pt punerea sub interdictie) a mostenit din 2011 bunurile si terenurile bunicii ... (vezi toată discuția)
Rolul precontractului de vinzare cumparare pt un teren liana1963 liana1963 Tata a vindut un teren agricol unei ferme . A fost intocmit un precontract de vinzare cumparare si dupa ce au trecut vreo 4 - 5 zile i au intrat banii in cont ... (vezi toată discuția)