avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune minori fara cetatenie romana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune minori fara cetatenie romana

Buna ziua,

Cumnata mea traieste in Ungaria avand 2 fete gemene de 14 ani, cumnatul a decedat in urma cu 3 ani, avand ultimul domiciliu in Budapesta. Parintii au dubla cetatenie.
Minorii si sotia au mosenit dupa defunct anumite bunuri imobile si in Romania.
Am procedat la transcrierea Certificatului de Deces, si am mers la un Notar pt a deschide Succesiunea, am depus o cerere la Tribunalul din zona, dupa 5 luni am primit raspunsul ca numirea tutorelui este de competenta Ungariei.
Va rog sa ma lamuriti ce este de facut, deoarece suntem disperati, timpul trece si nu am reusit sa rezolvam nimic in privinta mostenirii.

Va multumesc,

Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
gabzol, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:36, 22 Octombrie 2013
Din pacate tot acolo va trimit...invocati o hotarare din 2008.

Art 2633 NCC.....cika asta ar fi 2011...ma refer la NCC.....

Paradoxal am avut in ultimul timp dosare succesorale cu elemente de extraneitate si stiu ce spun...
care-i norma de drept european transcrisa in art 2633 prin care jurisdictia va este largita?
Va trimit si la art 2557 NCC .Regulile de competenta ale notarilor publici in raporturile cu elemente de extraenitate Raman cele cuprinse in Legea notarilor publici iar in materia succesiunilor internationale se va aplica art 954 NCC.
Art 2633 renunta la sistemul scizionist si adopt a sistemul unionist in materie de lege succesorala utilizand drept punct de legatura nu domiciliu, ci resedinta obisnuita a defunctului la data mortii. Pt stabilirea resedintei obisnuite se aplica prevederile art 2570 NCC.
Legea succesorala astfel determinata se va aplica indiferent de locul situarii bunurilor mobile sau immobile, corporale sau incorporale.este o prevedere noua in rapport cu art 66 din legea 105/1992 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - legile carei tari? Sophiam Sophiam Buna ziua! Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Succesiune - cum sa procedez in acest caz? Antoba Antoba Buna ziua, Tatal meu a decedat in februarie anul acesta. Era plecat definitiv din tara in 1976 si stabilit actualmente in SUA cu cetatenie americana. In ... (vezi toată discuția)