avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza preferinta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza preferinta?

In speta, a existat un contract de inchiriere intre doua societati comerciale, in care era prevazuta o clauza de preferinta "in cazul in care spatiul se va inchiria in continuare, chiriasul are drept de preferinta la conditii egale". Inainte de expirarea termenului contractului, chiriasul a trimis o adresa proprietarului, prin care isi exprima intentia de a inchiria in continuare spatiul. Proprietarul ii raspunde printr-o adresa prin care il instiinteaza pe chirias ca termenul de valabilitate a contractului a expirat de drept si este rugat sa elibereze spatiul in cel mai scurt timp.Chiriasul a facut o sesizare la organele de politie, care s-au desesizat in favoarea instantelor de judecata, nefiind vorba despre un caz penal. In urma sesizarii facute la organele de politie, pentru elucidarea cazului, proprietarul spatiului de inchiriat a fost nevoit sa dea cateva declaratii si sa aduca prezinte anumite acte. Printre actele depuse exista si un contract de inchiriere intre proprietar si un nou chirias, contra unei sume lunare mai mici decat ii oferea fostul chirias. Rezulta de aici faptul ca in conditii egale, ba chiar defavorabile proprietarului, acesta nu a respectat clauza de preferinta din contract, fostul chirias fiind evacuat. Fostul chirias doreste sa faca o cerere de chemare in judecata a proprietarului, si sa obtina inapoi spatiul spre inchiriere. Cum ar trebui sa se numeasca aceasta actiune in justitie si pe ce anume ar trebui sa se bazeze? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ramy84 , utilizator 16:51, 27 Martie 2009
Speta d-voastra. este destul de complicata.
In instanta sunt mai multe aspecte care trebuie sa le luati in considerare pentru a avea castig de cauza.
Opinia mea este ca prin cererea de chemare in judecata ar trebui sa solicitati instantei de judecata anularea noului contract de inchiriere pe motivul existentei in contractul de inchiriere vechi a respectivei clauze de preferinta, facand totodata dovada faptului ca vechiul chirias si exprimat in mod expres si scris vointa de prelungire a duratei respectivului contract de inchiriere, inlauntrul termenului de valabilitate al acelui contract.
Temeiul il gasiti in Codul Civil, contractul de inchiriere al vechiului chirias.
Totodata solicitati si repunerea in situatia de dinainte a clientului(vechiul chirias).
Va urez succes!
Va multumesc pentru promptitudine si pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza preferinta ramy84 ramy84 In fapt, a existat un contract de inchiriere intre S.C. X S.R.L. in calitate de chirias si S.C. Y S.R.L.avand calitatea de proprietar, pe durata ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere agnes1999 agnes1999 Buna ziua, As dori sa-mi explice cineva ce inseamna: \"Prezentul contract este investit cu formula executorie, conform art.969 Cod Civil, fara nici o alta ... (vezi toată discuția)
Preemptiunea spatiului inchiriat suzit200 suzit200 Societatea x inchiriaza spatiul de la societatea y,societatea y inainteaza o adresa cu dorinta de a vinde spatiul chiriasului,dar peste noapte se ... (vezi toată discuția)