In fapt, a existat un contract de inchiriere intre S.C. X S.R.L. in calitate de chirias si S.C. Y S.R.L.avand calitatea de proprietar, pe durata determinata, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu acordul proprietarului. In contract s-a stipulat de catre cele doua parti o clauza de preferinta conform careia ''in cazul in care spatiul se va inchiria in continuare, chiriasul are drept de preferinta la conditii egale". Contractul de locatiune a fost prelungit prin acte aditionale de mai multe ori.
Intentia chiriasului de a inchiria in continuare spatiul, a fost exprimata inauntrul termenului de valabilitate a contractului printr-o adresa scrisa catre proprietar. Acesta din urma a raspuns printr-o alta adresa prin care instiinteaza chiriasul ca durata contractului a expirat si ca este rugat sa paraseasca spatiul in cel mai scurt timp.
Chiriasul a sesizat organele de politie, in sensul tragerii la raspundere a proprietarului pentru incheierea unui contract de inchiriere cu valoare mai mica intre acesta si un nou chirias. In urma declaratiilor date de catre proprietar organelor de politie, si a actelor depuse la sectie, s-a adeverit existenta unui astfel de contract, insa aceata institutie si-a declinat competenta in favoarea instantelor judecatoresti. Ce fel de aactiune credeti ca ar trebui formulata in justitie pentru ca vechiul chirias sa fie repus in starea initiala?
va pot da unele date cu privire la un alt tip de clauza de preferinta, respectiv pactul de preferinta in privinta unei vanzari, adica , proprietarul unui bun se obliga ca, in stituaita in care va decide sa vanda bunul respectiv, sa acorde preferinta aceluia caruia i-a promis.
aici ,situatia sta asa: daca beneficiarul promisiunii dovedeste ca incalcarea pactului s-a facut in frauda sa, cu complicitatea la frauda a tertului achizitor, el poate cere anularea vanzarii, daca insa nu exista frauda , va avea doar o actiune in pretentii impotriva promitentului.
dumneavoastra spuneti ca una din clauze stipuleaza ca se poate prelungi contractul cu acordul proprietarului. din adresa emanata de la acesta se observa ca nu-si manifesta acordul, deci contractul nu mai are cum sa continue.
Clauza preferinta?
ramy84
In speta, a existat un contract de inchiriere intre doua societati comerciale, in care era prevazuta o clauza de preferinta \"in cazul in care spatiul se va ... (vezi toată discuția)