Buna seara.
Am si eu o problema.
In vara anului 2004 am cumparat o bucata de teren de la bunica mea , cu conditia de a ma folosi dupa ce moare ea, eu neavind intentia de a locui in Romania , deci notara a introdus clauza de uzufruct viager.
Bunica mea e pe patul de moarte iar unchii mei ma ameninta ca o sa impartim si bucata de teren cumparata de mine cu banii jos, adica bani platiti in fata notarului....
Ei spun ca de fapt a fost o donatie mascata, ptr ca mama mea a murit in anul 1981 cind aveam eu 1 an, si astfel as fi unul din mostenitorii directi ai bunicii mele....
Ce ma sfatuiti in acest caz?????
Terenul cumparat de mine este sau nu o donatie mascata? ptr. ca pe act scrie act de vanzare cumparare, e inscris in rolul meu agricol, si platesc pe el inpozit sin anul 2004(anul cumpararii terenului).
Pot sa vind acest teren inainte de a muri bunica mea, iar viitorul proprietar sa accepte uzufructul viager constituit de mine in favoarea bunicii mele????
Va multumesc..
Puteti sa vindeti, dar cine vi-l cumpara ?
Din pricina uzufructului e mai usor de dovedit ca e vb de o donatie, daca nu puteti dovedi si sa ati platit pretul.. posibil sa dovedeasca ca a fost vb de o donatie. Rostul e ca apoi sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive.. daca in afara de teren bunica are si alte bunuri, nu le incalca rezerva si se prea poate sa ramaneti cu terenul intreg.
Da, au dreptate. Vechiul cod (ca, de altfel, şi cel nou) reglementează acest tip de vînzare, prezumînd că înstrăinarea făcută unui descendent cu rezerva uzufructului este o donaţie, supusă reducţiunii. Unchii nici măcar nu vor avea obligaţia de a dovedi ceva.
Prezumţia este una relativă, în sensul că ea poate fi răsturnată de cumpărător dacă dovedeşte plata efectivă a preţului.
Chiar dacă vindeţi, moştenitorii bunicii vor putea invoca gratuitatea actului şi vor putea solicita reducţiunea donaţiei dacă se va constata că ea încalcă rezerva succesorală. Va fi în sarcina dumneavoastră să probaţi plata preţului, răsturnînd astfel prezumţia de gratuitate.