Bunicii ne-au facut mie si unchiului meu (tatal meu decedand inainte) un c-v cu dept de uzufruct viager. Noi am vandut apoi dreptul de nuda proprietate unui tert.Tin sa precizez ca mai exista un descendent in linie dreapta care am inteles ca ar putea ataca acest act datorita aceleri prezumtii de donatie. Daca noi dovedim ca am platit pretul,prin simpla dovada a existentei acelor bani, adica ca batranii chiar au acei bani in posesie, bani pe care din pensie nu ar fi avut cum sa-i stranga, mai poate fi considerat contractul o donatie.? Tin sa precizez ca in contract este stipulat negru pe alb ca s-a achitat pretul integral, pret pe care l-am achitat la notar.Dreptul de proprietate a noului proprietar se pastreaza? Tin sa precizez ca unul dintre bunici a murit acum un an jumate, singura care a acceptat mosternirea fiind sotia supravietuitoare. De asemenea celelalt mostenitor in linie dreapta locuieste intr-o alta tara si nu a tinut nicio legatura cu bunicii.Noi am publicat decesul in ziar dar nu am avut cum sa-l contactam, pentru ca nu prea stim de unde sa-l gasim.
Nu cred ca o sa fie probleme in cazul dumneavoastra. Si mai ales faptul ca celalalt descendent locuieste in strainatate si nu s-a interesat deloc de soarta parintilor sai.
multumesc pentru raspuns. As avea o singura intrebare. Cum se poate rasturna acea prezumtie in cazul in care totusi dupa moartea bunicii celalalt mostenitor va veni si va ataca actul in instanta. Nu constituie dovada daca in contractul autentificat la notar exista insemnarea ca s-a platit pretul integral?Cum se poate dovedi ca ai dat banii, in cazul in care nu s-a facut tranzactia prin banca?
tocmai prin faptul ca este cam greu de dovedit, exista multe litigii de acest fel, pe rolurile instantelor.
ca probe...ganditi-va : banuiesc ca in aceea zi a cumpararii ati scos banii dintr-o banca...,probail aveti un document in acest sens(daca intr-adevar ati achitat), mai aveti ca proba si faptul ca pretul vanzarii, se afla in patrimoniul bunicilor... si martori...in fine....asupra martorilor sunt mai mute de discutat.
Cred ca s-ar putea invoca si faptul ca plata in sine a pretului (inmanarea banilor) este un simplu fapt juridic si ar putea fi dovedita cu orice mijloace de proba, inclusiv cu martori, atata vreme cat exista actul notarial care atesta pretul stabilit de parti. Sarcina rasturnarii prezumtiei instituita de art.845 C.civil revine descendentilor cumparatori, adica dumneavoastra si unchiului.
Mai exista un aspect: celalalt descendent nu va putea invoca prezumtia de gratuitate decat in situatia in care este acceptant. Daca nu a acceptat succesiunea in termenul legal (sase luni de la deschiderea succesiunii) el este strain de succesiune si nu mai poate beneficia de dreptul de a cere reductiunea donatiilor si prin urmare nici nu poate invoca art.845.
Mostenire
mel 75
buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)