avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... indemnizatie din Baragan
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

indemnizatie din Baragan

Buna ziua, doresc o informatie. Am un unchi de 70 ani care in copilarie a fost deportat in Baragan cu sora si mama lui. In 1989 el a plecat definitiv din Romania in Austria, iar in 2005 a primit cetatenie austiaca si ca atare a renuntat la cetatenia romana. La Asoc. fostilor deportati in baragan ne-am interesat despre indemnizatie, el apare ca si deportat in documentele lor, insa conditia a fost sa aiba cetatenie romana, ptr a obtine indemn. Sora lui primeste aceasta indemnizatie lunara inca din 1990. Intrebarea mea este daca are sanse sa obtina, printr-un proces, macar retroactiv, din 1990 pana in 2005 acea indemnizatie la care are dreptul ? Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 2 Noiembrie 2013
Ar trebui sa consultati un avocat specializat in astfel de cauze.
Ar trebui sa existe o conventie intre statul roman si cel austriac, pentru a se putea emite o astfel de adeverinta, de recunoastere reciproca, macar pentru perioada in care nu s-a renuntat la cetatenia romana.
Asociatia fostilor deportati au dat un raspuns plecand de la situatia actuala, de cetatean austriac, in conditiile in care legislatia mentioneaza ca si conditie sa fii cetatean roman.
Si daca veti obtine o adeverinta in sensul dorit, este greu de crezut ca Ministerul muncii va aproba indemnizatia respectiva, retroactiv.
multumesc
Din 1990 nu se mai poate obtine nimic. Dreptul la actiune este prescris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deportat in baragan - obtinere indemnizatie retroactiv leona777 leona777 BUna ziua, doresc o iformatie. Am un unchi de 70 ani care in copilarie a fost deportat in Baragan cu sora si mama lui. In 1989 el a plecat definitiv din ... (vezi toată discuția)
Dreturi mostenitori deportati in baragan karytat karytat As dori sa stiu daca eu si sora mea beneficiem de vre-un drept in calitate de mostenitori ai unui deportat in Baragan. Precizez ca tatal meu a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie tu_tu tu_tu Un cetatean roman, plecat de mai multi ani in Austria si care are acte pentru drept de lucru acolo, care incearca acum sa obtina si cetatenia ... (vezi toată discuția)