avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune ocupate abuziv sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune ocupate abuziv sau nu?

As vrea sa pun si eu o intrebare legata tot de spatiile comune si sper ca este ok daca o pun aici...
La noi in bloc accesul la ghena se face din doua in doua etaje la etajele fara sot..(1;3;5..etc).
La etajele cu sot sunt sigurantele pt electrica... .Cheia de la acest spatiu se afla la unul dintre proprietari. Aici apare problema mea... . Cei mai multi dintre acesti proprietari au amenajat rafturi si au depozitat diferite obiecte de dimensiuni mici sau medii (sticle si borcane goale , ghivece de flori etc.) cu acordul tacit al celorlalti proprietari.
Aceste " raftulete " existau deja in momentul in care am acceptat functia de administrator pt aceasta Asociatie... si nu exista nici un fel de contract intre AP si proprietarii respectivi.
In momentul de fata un proprietar , suparat fara motiv pe modul de impartire al unor cheltuieli de reparatii , se leaga de aceasta situatie si reclama faptul ca aceste spatii sunt ocupate in mod abuziv.
Ca si locatar in acest imobil am considerat ca persoana care a acceptat sa tina aceasta cheie si-a asumat si faptul ca ar putea fi deranjat de ceilalti proprietari atunci cand apar probleme si am fost recunoscator pt faptul ca nu trebuia sa alerg dupa administrator sa-mi deschida si am acceptat tacit aceste "raftulete" si nu le consider abuzive.
Sunt sau nu amenajate abuziv aceste rafturi ? Daca da , care ar fi sfatul dumneavoastra pt a rezolva aceasta situatie ?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:02, 22 Octombrie 2013
Daca sunteti administrator ar trebui sa cunoasteti ca spatiile comune se pot folosi cu acordul majoritatii proprietarilor in baza unui contract de inchiriere sau comodat. Nu este nimic abuziv daca pana acum a avut acordul tacit al vecinilor, omul poate ramane in continuare acolo, insa trebuie in viitor sa rezolvati problema pentru a nu mai exista nemultumiri. Trebuie discutat cu presedintele si comitetul executiv.
Atata timp cat numai unii dintre proprietari folosesc acele spatii si, mai ales, daca au exclusivitate, in timp ce altii nu le pot folosi, deja se naste diferenta, care ar trebui intr-un fel marcata, fie printr-o chirie modesta sau mai putin modesta, fie prin alte servicii aduse celorlalti proprietari sau cote marite la anumite cheltuieli ale scarii respective. Tinutul cheii este un serviciu mai mult decat modest si nu e de luat in calcul totusi, cheia trebuie sa stea la cineva...

Solutia ar fi ca acesti proprietari care si-au amenajat aceste spatii si le folosesc in exclusivitate sa faca un contract de inchiriere cu conducerea asociatiei, in baza caruia sa plateasca o chirie stabilita de comun acord, avandu-se in vedere pretul chiriei pe mp din zona.
Banii proveniti din aceste chirii ar face obiectul unui fond de chirii, atasat fondului de reparatii, si din care bani sau si cu care bani s-ar putea face lucrari de reparatii, intretinere,modernizare a proprietatii comune.

Inchirierea in baza unui contract aduce atat siguranta pentru proprietarii care folosesc acele spatii ca nu vor mai fi contestati sau dati afara, cat si o multumire materiala macar pentru cei care nu le folosesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate decizie comitet executiv severinvlad severinvlad In blocul in care locuiesc, cele 3 camere de la ultimul etaj - fosta spalatorie si uscatorie - au fost ocupate de catre cativa proprietari fara a avea insa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu parti comune (uscator, boxa) sorin_corciova sorin_corciova Buna ziua. Am si eu o problema, va rog daca m-ati putea ajuta! M-am mutat de curand intr-un bloc cu 8 etaje, locuiesc la parter, si fostii proprietari au ... (vezi toată discuția)
Boxa pe palier Miss Bria Miss Bria Intrebarea mea este legata de calcularea corecta a cotei parte indiviza pentru apartamentele cu aceasi suprafata? Pe palier sunt la nivel de fiecare etaj, ... (vezi toată discuția)