avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate decizie comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate decizie comitet executiv

In blocul in care locuiesc, cele 3 camere de la ultimul etaj - fosta spalatorie si uscatorie - au fost ocupate de catre cativa proprietari fara a avea insa acordul celorlalti proprietari sau al asociatiei. Asta se intampla cu cativa ani in urma.

Presedintele actual si comitetul executiv doresc amenajarea unui spatiu pentru administratie intr-o incapere si le-a solicitat sa elibereze unul din spatii. Cei care le-au ocupat refuza eliberarea, ba mai mult, politistul de proximitate a sugerat ca singura modalitate pt eliberarea acestor spatii ocupate abuziv este obtinerea unei hotarari judecatoresti executorii de eliberare.

In situatia creata, comitetul executiv a adoptat o hotarare prin care se instituie o chirie pentru spatiul respectiv, ce urmeaza a fi platita proportional cu suprafata ocupata de fiecare din impricinati.

Evident ca s-au nascut discutii si de aceea va rog sa imi spuneti daca este ceva ilegal in instituirea unei chirii pentru spatiile comune ocupate abuziv si daca este vreo modalitate de atacare a acestei hotarari a comitetului executiv. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:38, 3 Decembrie 2014
Ati luat lucrurile de la mijloc si asta va pune in situatia sa adoptati niste decizii corecte intr-un mod incorect.

Spatiile comune se dau spre inchiriere unor terti, avand acordul majoritatii proprietarilor de pe scara respectiva si a celor direct afectati, in baza unui contract de inchiriere scris, in care este prevazuta perioada pentru care se face inchirierea si suma lunara de achitat catre asociatie.

Deci, ca sa le luati bani, trebuie sa intocmiti contracte semnate si de beneficiarii spatiilor, dar inainte de asta trebuie sa aveti un tabel cu semnaturi ale proprietarilor, asa cum v-am scris mai sus. Altfel, numai faptul ca le puneti niste sume pe lista de intretinere ca si chirie, e o chestie usor contestabila pentru ca n-ati avea documentul justificativ pentru acele sume pe care le cereti.

Probabil nu m-am facut bine inteles: proprietarii care au ocupat abuziv acele spatii nu doresc nici sa plateasca chirie, nici contracte de inchiriere insa nici nu vor sa le elibereze.

Cel mai probabil nu se va obtine nici un tabel cu semnaturi pentru ca este un spatiu comun ocupat abuziv, adica fara acordul celorlalti si scopul a fost eliberarea si punerea lui la dispozitia asociatiei.

Cum un contract are doua parti, la ce bun un contract pe care il semneaza numai o parte. Astfel s-a ajuns la o hotarare de impunere care prevede suma de plata si ca termen - fie pana la eliberarea spatiilor, fie pana la intrarea in legalitate prin obtinerea acordului majoritatii locatarilor.

Revin cu intrebarea daca aceasta hotarare de impunere a comitetului executiv, cunoscand situatia mai sus prezentat, este legala ?
1-
politistul de proximitate a sugerat ca singura modalitate pt eliberarea acestor spatii ocupate abuziv este obtinerea unei hotarari judecatoresti executorii de eliberare.

Eronat !
Spatiile abuziv ocupate constituie parte comuna
Politistul de proximitate care a avansat aceasta eventuala solutionare,este evident ca nu stapaneste legislatia care guverneaza functionarea asociatiilor de proprietari
Iata ce prevede L nr 230/2007
Art. 11


(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune, fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

2-
daca este ceva ilegal in instituirea unei chirii pentru spatiile comune ocupate abuziv

HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;


d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire Ia consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative invigoare;

3-
daca este vreo modalitate de atacare a acestei hotarari a comitetului executiv.

Teoretic ,partea interesata poate formula actine in instanta
Cum insa proprietarii au ocupat abuziv partea comuna,nu pot beneficia de hotarare favorabila
@severinvlad
Eu v-am inteles foarte bine si, daca mai cititi o data postarea mea, veti vedea ca v-am spus ca nu puteti pune o chirie la plata pe lista de intretinere fara sa aveti aceste contracte, indiferent ce decide comitetul executiv.

Cu alte cuvinte, lasati lucrurile cum sunt acum, dar, asa cum va sugera si politistul de proximitate, dati-i in judecata sa elibereze spatiile comune. Dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile, apelati la executorul judecatoresc pentru evacuare sau incheiati contracte daca aveti acceptul celorlati proprietari, asa cum v-am spus mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
elga50, moderator
severinvlad a scris:
In situatia creata, comitetul executiv a adoptat o hotarare

Comitetul executiv ia decizii si nu adopta hotarari. Hotararile se adopta in adunarea generala.

In ce scop folosesc vecinii dumneavoastra uscatoriile? S-au mutat in ele, locuiesc acolo ori le folosesc drept magazii?
Intr-o situatie asemanatoare noi am luat hotararea in adunarea generala ca toate spatiile comune (uscatorii, boxe..) sa fie inchiriate celor care le folosesc deja ori altora in situatia in care cei ce le ocupa nu accepta sa plateasca chiria.
Unul din spatii a fost mai greu de rezolvat pentru ca vecinul ce-l ocupa nu voia sa plateasca, nu voia sa incheie contract, voia doar sa-l foloseasca singur asa cum l-a folosit 20 de ani. Acest vecin are apartamentul perete in perete cu uscatorul iar conform legii trebuia si acceptul lui (pe langa hotararea adunarii generale) pentru inchiriere. Dar am gasit solutia:
Fiind spatiu comun l-am notificat in scris ca in termen de 10 zile sa puna la dispozitia asociatiei o cheie de la acel spatiu pentru a o multiplica si a da cate o cheie fiecarui proprietar de pe scara respectiva sa se foloseasca toti de uscator. Nu a vrut si-atunci am cumparat o yalla, am inlocuit yalla lui, am facut 30 de chei si-am inceput a le da vecinilor. Cativa si-au dus imediat in uscator cate o cutie, o geanta, o bicicleta veche...Asa l-am induplecat, a semnat contractul si plateste chirie cate 50 lei/luna de mai bine de 7 ani.

Alte discuții în legătură

Cum se elibereaza uscatoria? unitescu unitescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc in care, ca in multe altele, uscatoria a fost ocupata in mod abuziv de cativa \"dinozauri\" si transformata in depozit de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu asociatie petrisor dumitru petrisor dumitru Pentru inchirierea unui spatiu comun al asociatiei de proprietari, in afara de aprobarea adunarii generale de ce mai este necesar. (vezi toată discuția)
Pasi simpli de urmat pentru a inchiria uscatorul? bbking bbking din ce am citit pe acest forum, uscatorul nu poate fi vandut ci doar: inchiriat, concesionat sau dat in folosinta. administratorul asociatie nu prea a fost in ... (vezi toată discuția)