avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate decizie comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate decizie comitet executiv

In blocul in care locuiesc, cele 3 camere de la ultimul etaj - fosta spalatorie si uscatorie - au fost ocupate de catre cativa proprietari fara a avea insa acordul celorlalti proprietari sau al asociatiei. Asta se intampla cu cativa ani in urma.

Presedintele actual si comitetul executiv doresc amenajarea unui spatiu pentru administratie intr-o incapere si le-a solicitat sa elibereze unul din spatii. Cei care le-au ocupat refuza eliberarea, ba mai mult, politistul de proximitate a sugerat ca singura modalitate pt eliberarea acestor spatii ocupate abuziv este obtinerea unei hotarari judecatoresti executorii de eliberare.

In situatia creata, comitetul executiv a adoptat o hotarare prin care se instituie o chirie pentru spatiul respectiv, ce urmeaza a fi platita proportional cu suprafata ocupata de fiecare din impricinati.

Evident ca s-au nascut discutii si de aceea va rog sa imi spuneti daca este ceva ilegal in instituirea unei chirii pentru spatiile comune ocupate abuziv si daca este vreo modalitate de atacare a acestei hotarari a comitetului executiv. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:38, 3 Decembrie 2014
Domnule Adrian,
Va multumesc pentru impartasirea experientei dvs.

In cazul nostru situatia a fost creata in urma demisiei administratorului care locuia in bloc si care avea toate actele, arhiva asociatiei si biroul la el in casa. Prin angajarea unui administrator care nu locuieste in bloc ne vedem obligati sa amenajam un spatiu pentru administratie (arhiva, birou) si cum avem numai subsolul tehnic si uscatoria de la et. 11 am decis sa amenajam acolo spatiul respectiv. Din acest motiv timpul ne preseaza foarte, foarte tare si actionarea in instanta nu ne rezolva problema acum, cand avem nevoie de spatiu, ci numai dupa o hotarare favorabila si executare propriu-zisa, toate aste putand dura si 2-3 ani.

De aici au pornit problemele, cu proprietarii care le-au ocupat de ceva vreme si acum niciunul nu vrea sa cedeze, sa se comaseze cumva (sunt 3 incaperi si comitetul a cerut eliberarea numai a uneia, oricare, prin intelegerea intre vecini) sau sa isi depoziteze lucrurile asa cum au facut-o si altii in subsol. Desi au fost amenintati cu actionarea in instanta nu s-a intamplat nimic. Acum am sperat ca o decizie (eu i-am zis hotarare) a comitetului executiv de impunere a unei chirii poate ii determina sa cedeze si sa elibereze unul din acele spatii. Desigur ca am considerat permanent ca aceasta se incadreaza la art.17 din HG 1588 si este o reglementare a folosirii proprietatii comune.
Daca cineva va ocupa o camera mergeti la judecatorie? Daca cineva pune o masa in holul de intrare si un pat nu faceti nimic? Este spatiu comun in care toti au dreptul sa intre. Intrati, faceti curatenie, evacuati lucrurile. Pe baza de hotarare a adunarii si cu mai multi locatari de fata.
Domnule severin, trebuie sa faceti o plangere la sectia de politie de care apartineti, prin care de scaoteti in evidenta faptul ca spatiile cumune ale asociatiei au fost ocupate abuziv, respectiv "este tulburata proprietatea asiciatiei"., iar cei de la politie trebuie sa-si faca treaba, nu sa va dea sfaturi cu judecatoria, ca sa nu se certe politistul de proximitate cu respectivii locatari.
Problema scjimbarii destinatiei si aspectului partii comune este concret precizata de legislatia care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Politia nu se poate implica in solutionarea problemelor care de fapt intra in atributia si responsabilitatea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari
Dispozitia in vigoare prevede concret
L nr 230/2007
Art. 11
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune, fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se elibereaza uscatoria? unitescu unitescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc in care, ca in multe altele, uscatoria a fost ocupata in mod abuziv de cativa \"dinozauri\" si transformata in depozit de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu asociatie petrisor dumitru petrisor dumitru Pentru inchirierea unui spatiu comun al asociatiei de proprietari, in afara de aprobarea adunarii generale de ce mai este necesar. (vezi toată discuția)
Pasi simpli de urmat pentru a inchiria uscatorul? bbking bbking din ce am citit pe acest forum, uscatorul nu poate fi vandut ci doar: inchiriat, concesionat sau dat in folosinta. administratorul asociatie nu prea a fost in ... (vezi toată discuția)