avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DAUNE MORALE _ROG O INFORMATIE _
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DAUNE MORALE _ROG O INFORMATIE _

Doresc a inainta pe cale judecatoreasca o actiune impotriva angajatorului pentru o sanctiune abuziva, nelegala si netemeinica dar nu numai .De foarte mult timp si sub diverse forme m-a streseaza psihic, avand in acest sens o gramada de dovezi, motiv pentru care doresc a solicita in actiune si daune morale.PUTETI SA_MI DATI O INFORMATIE IN SENSUL DACA TREBUIE PLATITA O TAXA REPREZENTAND 10% DIN VALOAREA DAUNEI MORALE SOLICITATA SI CAND?????Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Elena Iorga , Avocat 20:48, 30 Martie 2009
taxa de 10%...:hm: unde si cui sa o platiti?
Va multumesc pentru timpul acordat , precum si pentru raspuns. Stiu caci litigiile de munca sant scutite de taxa de timbru si taxa judiciara, insa o prietena, consilier juridic fiind mi-a spus ca trebuie sa platesc acesti bani. Sa inteleg ca nu este necesara, ?Oare ea nu stia? SUMA O POT CERE EU, DE EX. 12000 euro, SAU MI_O STABILESTE INSTANTA????Rog o parere.....
Eu cred ca prietena jurist v-a informat bine.
Din cat stiu si eu, solicitarile de daune morale legate de relatia de munca se judeca in regim distinct fata de litigiile de munca, in sensul aplicarii legislatiei civile in privinta sarcinei probei si al taxelor de timbru.
Asa ca eu sunt de parere ca trebuie sa platiti taxa de timbru, proportional cu suma pe care o cereti (desi cred ca intr-un procent mai mic decat 10%).

In afara de asta, in fata instantei, dvs. va trebui sa dovediti ce prejudiciu vi s-a adus de catre angajator.
Tot dvs. trebuie sa cuantificati = nominalizati suma care reprezinta dauna adusa.
In final, instanta poate sa:
va acorde tot ceea ce cereti (inclusiv taxa de timbru, daca veti cere cheltuieli de judecata)
va acorde o parte din ceea ce cereti
nu va acorde nimic (caz in care veti pierde si taxa de timbru si cheltuielile de judecata).
Soarta acestor daune depinde si de care est povestea cu sanctiunea si sicanele dspre care ati mentionat.

Mult succes!
Conform art.285 din codul muncii, am inteles ca sant scutite de taxa judiciara de timbru si timbru judiciar. Va rog cine cunoaste mai bine aspecte de dreptul muncii astept un semn. Multumesc.
acea sanctiune abuziva la care faceti referire trebuia contestata in termenul legal de 30 zile de la comunicarea deciziei, in cazul in care s-a emis si o astfel de decizie
art. 285 din CM face trimitere la art. 281
iar potrivit ART. 269
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru -litigiu de munca- cristina_mihaela cristina_mihaela La data de 13.04.2009 am inaintat la tribunalul dolj o cerere de chemare in judecata impotriva angajatorului prin care am salicitat : anularea deciziei de ... (vezi toată discuția)
Daune morale Krissia . Krissia . Cum pot sa scot daunele morale de la angajator ? Daca am solicitat acest lucru pe parcursul procesului de fond, dar instanta a respins pe motiv ca nu am ... (vezi toată discuția)
Valoarea timbru judiciar litigii de munca Mara 30 Mara 30 Va rog sa-mi spuneti si mie care e valoarea timbrului judiciar pentru litigii de munca.Stiu ca e sctuita de taxa de timbru dar nu si de timbru judiciar. (vezi toată discuția)