avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela minor

Buna ziua,
Sotul meu a decedat in urma cu 3 saptamani. Avem o fetita de 5 ani. In urma sotului a ramas o garsoniera achizitionata inaintea casatoriei noastre, o cota parte dintr-o casa cu teren, si o cota parte din niste loturi de pamant. Inteleg ca fetitei ii revine 3/4 si mie 1/4 din tot ce detinea sotul. Acum vine o "problemuta": sotul meu si soacra facusera o intelegere, in urma cu aproximativ 2 luni si jumatate, sa-si vanda el garsoniera sa poata rezolva ceva probleme in partea cealalta de proprietati (o treaba ceva mai incalcita), urmand ca dupa rezolvare sa sa-si recupereze banii si plus ce i se mai cuvenea. Acum fiind situatia data, eu nu as dori sa mai continui aceasta actiune, impotriva insistentelor soacrei, deoarece nu pot fi sigura de recuperarea sumei, nu pot si nu vreau sa incalc drepturile fetitei mele.
Notarul la care vom face succesiunea a spus, ceea ce mie mi-a placut mult, ca trebuie instituita curatela pentru minora. Un avocat a spus ca atat timp cat mama (eu) e sanatoasa si capabila, nu se instituie curatela. Imi puteti spune, va rog, care ar fi baza legala ce poate fi invocata in cererea de solicitare a curatelei?
Oriunde citesc, mai ales in Codul Civil, observ ca orice actiune trebuie intreprinsa (chiar si dovedita) doar in interesul minorului.
Inca o problema: in situatia data, se poate renunta la o parte din masa succesorala? E vorba de cota parte din loturile de pamant, deoarece din cate stiu eu, acelea nu sunt libere de sarcini, faceau obiectul unor procese in instanta si nu cred ca as face face la asa ceva....

Va multumesc si imi cer scuze pentru eventuale greseli ..
Cel mai recent răspuns: adibeea , utilizator 08:11, 25 Octombrie 2013
Baza e 150 Cod civil. Acel avocat ce specializare avea? Cum l-ati contactat?
Sincer, ori a fost o discutie la o cafea si era evident distras ori nu face succesiuni. Minorul trebuie intotdeauna sa fie reprezentat de un curator special atunci cand are interese potential contrare cu reprezentantul sau legal.
In cazul de fata, la impartirea mostenirii ramanse dupa sotul dv., aveti interese contrare cu minorul. Prin urmare, nu il puteti reprezenta fara ca aceasta reprezentare sa poata fi contestata cu destul succes in viitor.
Va recomand sa mergeti cu un curator la notar; notarul poate face asta si din oficiu, anume sa instituie un curator; cu atat mai mult cu cat dv. urmariti ca minorul sa renunte la niste drepturi.
Va multumsc mult! Asa banuiam si eu dupa ce citisem cate ceva. Inca o intrebare: curatela se poate institui si pentru administrarea bunurilor dobandite in urma succesiunii (ceea ce mi-as dori mult de tot) sau este limitata strict la actul succesiunii? Parca citisem ceva de "curatela speciala" si "curatela generala".....
Va multumesc pentru ajutor!
NUmai pentru succesiune.
Pentru administrare e suficient parintele ca reprezentant legal. Pentru fiecare act de dispozitie ulterior, cate un curator special.
Inca o problema: in situatia data, se poate renunta la o parte din masa succesorala? E vorba de cota parte din loturile de pamant, deoarece din cate stiu eu, acelea nu sunt libere de sarcini, faceau obiectul unor procese in instanta si nu cred ca as face face la asa ceva....

Nu , daca renuntati, renuntati la tot. Nu puteti alege din masa succesorala ce vreti sa acceptati, o acceptati pe toata la pachet bune cu rele ( active cu pasive), litigii etc.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor Alexandru Ardeleanu Alexandru Ardeleanu Buna ziua, Problema pe care o am este urmatoarea: Doua persoane, X si Y au o relatie de concubinaj din care rezulta un minor nascut in 2006. In iunie ... (vezi toată discuția)