avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii ce trebuie facuti pentru a putea face succesiunea la um imobil. Imobilul a apartinut tatalui meu, el a murit acu 8 ani. Eu am 2 surori, una este fiica tatalui din prima casatorie, iar cealalta este fiica mamei din prima ei casatorie, iar eu sunt singura la cei doi, ei fiind casatoriti unul cu celalalt. Dupa moartea tatalui, la vreo 3 ani, mama hotaraste sa stea in casa cu un barbat cu care nu e casatorita legal. Eu si surorile mele nu locuim cu ea, fiecare e plecata la casa ei. As dori sa stiu cum se poate face succesiunea casei, va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:51, 26 Octombrie 2013
Aveti de dezbatut succesiunea dupa tata, fiica mamei iese deci din discutie si de asemenea nu are importanta ca mama locuieste cu un barbat in casa.
Daca bunul a fost propriu al tatalui, 1/4 mosteneste mama ca sotie supravietuitoare ( daca mai erau casatoriti la data decesului) , iar dvs si sora dupa tata, veti imparti in mod egal 3/4 din ap.
Daca ap a fost bun comun al parintilor, numai jumatate din el va intra in masa succesorala, insa cotele de mostenire raman aceleasi , raportate desigur doar la jumatatea tatalui.
Mama are in plus drept de habitatie in ap, drept ce dureaza pana la un eventual partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat alexutzu1234 alexutzu1234 Buna ziua am si o intrebare in legatura cu o casa la tara , si problema ii ca tata a murit si vreau sa fac succesiunea cine are dreptul acolo eu fiul lui sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa deces tata Delfin Mic Delfin Mic Am nevoie de o lamurire, cu privire la impartirea unei mosteniri: Avem o familie formata din mama, tata nr.2 si o fiica nr.3. Tatal nr.2 nu a mai fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune adriana paduraru adriana paduraru Salut Romania! Intrebare: un copil recunoscut (de tata) in urma examenului de paternitate, care poarta numele mamei (pentru protectie), are dreptul la ... (vezi toată discuția)