avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara - neprezentare anuntata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara - neprezentare anuntata

am avut un litigiu cu un fost angajator...mi-a suspendat CIM pentru cercetare disciplinara prealabila fara sa precizeze pentru cate zile este suspendat CIM.
La data stabilita pt cercetare nu m-am putut prezenta pt ca plecasem deja din Bucuresti in orasul de resedinta si am primit tarziu convocarea pe posta dar am trimis un fax cu o zi inainte in care rugam sa reprogrameze. NU mi-au platit salariul anterior si nu aveam cum sa fac peste 300 km ca sa ajung la ora indicata de angajator. NU mi-au trimis alta convocare si peste vreo luna am primit pe posta decizia de desfacere a CIM. Intre timp angajatorul a intocmit un proces verbal in care au scris ca am fost convocat telefonic (este legal?!) dar nu m-am prezentat ceea ce este fals!
Ce pot sa invoc in instanta in acest caz?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:03, 1 Aprilie 2009
natyca a scris:

am avut un litigiu cu un fost angajator...mi-a suspendat CIM pentru cercetare disciplinara prealabila fara sa precizeze pentru cate zile este suspendat CIM.
La data stabilita pt cercetare nu m-am putut prezenta pt ca plecasem deja din Bucuresti in orasul de resedinta si am primit tarziu convocarea pe posta dar am trimis un fax cu o zi inainte in care rugam sa reprogrameze. NU mi-au platit salariul anterior si nu aveam cum sa fac peste 300 km ca sa ajung la ora indicata de angajator. NU mi-au trimis alta convocare si peste vreo luna am primit pe posta decizia de desfacere a CIM. Intre timp angajatorul a intocmit un proces verbal in care au scris ca am fost convocat telefonic (este legal?!) dar nu m-am prezentat ceea ce este fals!
Ce pot sa invoc in instanta in acest caz?

Nu prea am inteles cand le-ai trimis faxul - cu o zi inainte de data precizata pe comunicare sau te raportezi la data comunicata telefonic?

Care au fost motivele pentru care ai solicitat reprogramarea?

CIM se poate suspenda pe o perioada de pana la 10 zile in cazul cercetarii disciplinare.
In cazul cercetarii disciplinare, toate suspendarile de CIM le-am facut cu textul: "pana la terminarea cercetarii disciplinare prealabile".
Nu exista precizat in lege termenul de 10 zile de suspendare a CIM pentru cercetarea disciplinara. Cercetarea oricum dureaza mai mult de 10 zile in cazurile cand corespondezi prin posta cu salariatul.
Termenul de 10 zile este prevazut de art. 264 alin., 1 lit b ca si sanctiune disciplinar si deci nu poate fi depasit.

Cercetarea nu poate dura atat de mult tinand cont de faptul ca treuie acordate cel putin 5 zile salariatului pentru a se putea prezenta la cercetarea disciplinara ceea ce inseamna maxim 7 zile in care poate avea loc cercetarea si emiterea eventualei decizii de sanctionare (daca este cazul).
cand angajatorul a suspendat CIM (mentionat in convocare) nu a precizat pe cate zile...a spus doar se suspenda incepand cu data 16.02.2007.....cercetarea disciplinara urma sa aibe loc pe 23.02.2007 asa era scris in convocarea pe care mi-au trimis-o pe posta in orasul de resedinta iar in 22.02.2007 am trimis fax ca nu pot ajunge a doua zi la ora mentionata pentru ca am primit tarziu convocarea si nu am cu ce sa ajung - peste 350 km iar angajatorul nu mi-a platit salariul pe februarie ....am solicitat reprogramarea....care nu a mai venit...
In firma nu mai puteam intra pentru ca mi-au luat cardul ce acces.....desi CIM era perfect legal inregistrat la ITM, directorul nu a vrut sa mai lucrez acolo si mi-a spus "de maine nu mai vii"....si am plecat....Eu am depus o plangere penala iar dupa data inregistrarii plangerii am primit pe posta decizia de desfacere a contractului de munca fara nici o alta cercetare disciplinara.....si nu m-am mai adresat instantei civile pentru ca deja erau cercetari penale in curs....acum sunt in instanta penala pe 278 cpp .....nu stiu daca am fost explicit...

Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului

(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.

(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.

(31) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.

(4) Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator.

Articolul dat de dvs. vorbeste de cu totul si cu totul altceva decat despre povestea initiala...............
Ce cuprindea plangerea penala? Impotriva cui ?
Fara sa dati amanunte concrete nu avem cum sa va dam sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalul tine in loc disciplinarul Consultant Covasna Consultant Covasna Buna seara. Avand in vedere regula PENALUL tine in loc DISCIPLINARUL sa inteleg ca din moment ce angajatorul a depus plangere penala la organele de cercetare ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim robertsega32 robertsega32 la societatea noastra a fost surprins astazi un salariat sub influenta bauturilor alcoolice. Conform RI, abaterea este sanctionabila cu desfacerea cim. tot ... (vezi toată discuția)
Angajat nu ridica convocator disciplinar meridianbet_hr meridianbet_hr Buna! Ma confrunt cu o situatie pe care poate ati intalnit-o si voi pana acum. La momentul in care am inceput sa lucrez la actuala firma am gasit pontate ... (vezi toată discuția)