Am o casa nou construita la care sunt proprietar pe 1/2 parte ,si as dori sa o las prin testament fetei mele(una dintre ele ,doarece am 2)care are 20 de ani,am fost deja la notariat mi-am pregatit CF,adeverinta fiscala de la primarie.actele fetei,urmeaza sa merg din nou la notar,dar am uitat sa intreb daca se va trece acest lucru in CF.Ma gandesc ca acuma este ok,dar poate fiica mea se va schimba odata cu trecerea timpului si nu as dori ca peste 10-20 de ani sa ajung prin tribunal sa ma judec cu ea pe dreptul care i l-am dat eu.Totodata as mai avea o nelamurire.Eu pot sa anulez acel testament oricand doresc,sau numai in instanta prin proces?.Am inteles ca oricum testamentul nu mai ramane valabil daca intocmesc un altul pe aceeasi proprietate pe cealalta fata a mea(acum are doar 2 ani),fiind valabil testamentul care este cel mai recent.Imi cer scuze daca am deschis un subiect care poate mai exista pe forum.Va multumesc si va doresc o seara placuta.
Testamentul este un act juridic unilateral care si produce efectele la decesul testatorului. Nu aveti ce inscrie in CF . Nu este translativ de proprietate. I
La decesul dvs succesiunea se va dezbate in baza testamentului si de abia dupa eliberarea certificatului de mostenitor in baza testamentului, mostenitorii dvs vor putea fi proprietari pe bunul imobil si se va intabula pe numele lor.
Dvs puteti revoca testamentul oricand printr o declaratie de revocare la notariat sau facand alt testament lasand bunurile altcuiva.
Trebuie sa stiti ca mostenitorii rezervartari adica Sotul, copii si parintii nu I puteti dezmosteni in totalitate facand un testament, ei au dreptul la rezerva succesorala stabilita prin lege. Daca mai aveti alti copii sau so tie ei ar putea cere reductiunea testamentului la decesul dvs daca li s a incalcat rezerva succesorala.
Mergeti la notar cu buletinul actele deproprietate si o copie dupa buletinul legatarului.
va multumesc foarte mult,as dori sa mai precizez ca pentru cealalta fata doresc sa fac un testament pe un apartament pe care sunt singurul proprietar si as dori sa-l mosteneasca fiica mea cea mica dar imi este frica ca se vor certa daca una dintre ele nu se vor multumi cu ceea ce au.....nu intra in discutie nici sotia cred deoarece nu am fost casatoriti legal,iar parintii mei au decedat...nu mai am alti copii.
Puteti testa catre ambele fiice in acelasi testament. Daca va e frica ca se vor certa lasati le la fiecare in mod egal instituiti le legatari universali si vor imparti in mod egal tot.
Art.841 c.civ.
sarm07opr
Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil.
Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)