avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere -contract determinat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere -contract determinat

Buna seara ,
Pe 12.09.2013 am fost angajat cu contract pe perioada determinata de 90 zile,insa pe 23.10.2013 am fost anuntat telefonic ca de a2a zi numai este nevoie de serviciile mele' pentru ca nu corespund cerintelor firmei'.Intrebare;angajatorul are obligatia de a-mi da preaviz 20 zile lucratoare conform CIM , si daca nu imi dau demisia este obligat sa ma mentina in firma pana la expirarea CIM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 25 Octombrie 2013
1. Concedierea verbală, dispusa de catre angajator este abuzivă şi ilegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevad situatiile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata , însă cu respectarea formelor legale.

2. Angajatorul poate decide unilateral incetarea raportului de munca si inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat c.i.m. pe durata determinata.
Asadar, un angajator nu are nicio obligatie de a mentine in activitate pe cineva pana la expirarea termenului pentru care s-a incheiat c.i.m., exceptie facand situatiile prevazute de lege.

3. C.i.m. incheiat pe durata de 90 zile , inseamna o perioada de proba de maxim 15 zile lucratoare.
In speta, nu pot fi incidente prevederile art.31 alin.3 C.mun.

4. Numai persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz pt cim pe durata determinata Daniel-Ciocilteu Daniel-Ciocilteu Salut. Am si eu o intrbare: Este obligat angajatorul sa dea preaviz de 15-20 zile angajatului, chiar daca are Contract pe perioada determinata? Imi expira ... (vezi toată discuția)
Demisie urtimudo urtimudo Buna ziua, Sunt angajat pe o perioada determinatasi mi-am inaintat demisia la zi pentru a ma putea angaja la un alt loc de munca.patronul spune ca nu poate ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)