Buna seara ,
Pe 12.09.2013 am fost angajat cu contract pe perioada determinata de 90 zile,insa pe 23.10.2013 am fost anuntat telefonic ca de a2a zi numai este nevoie de serviciile mele' pentru ca nu corespund cerintelor firmei'.Intrebare;angajatorul are obligatia de a-mi da preaviz 20 zile lucratoare conform CIM , si daca nu imi dau demisia este obligat sa ma mentina in firma pana la expirarea CIM?
1. Concedierea verbală, dispusa de catre angajator este abuzivă şi ilegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevad situatiile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata , însă cu respectarea formelor legale.
2. Angajatorul poate decide unilateral incetarea raportului de munca si inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat c.i.m. pe durata determinata.
Asadar, un angajator nu are nicio obligatie de a mentine in activitate pe cineva pana la expirarea termenului pentru care s-a incheiat c.i.m., exceptie facand situatiile prevazute de lege.
3. C.i.m. incheiat pe durata de 90 zile , inseamna o perioada de proba de maxim 15 zile lucratoare.
In speta, nu pot fi incidente prevederile art.31 alin.3 C.mun.
4. Numai persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Demisie
urtimudo
Buna ziua,
Sunt angajat pe o perioada determinatasi mi-am inaintat demisia la zi pentru a ma putea angaja la un alt loc de munca.patronul spune ca nu poate ... (vezi toată discuția)