Medierea poate fi folosita pentru rezolvarea unei arii largi de conflicte, astfel pentru a respecta conceptia monista toate reglementarile privitoare la persoane si la relatiile de familie au fost incorporate in noul Cod Civil. Astfel exista posibilitatea de solutionare prin mediere a urmatoarelor tipuri de conflicte dintre soti privitoare la:
- desfacerea casatoriei. Prin mediere se pot stabili conditiile si modalitatile de divort.
- exercitiul drepturilor parintesti. Parintii pot decide cu privire la exercitare drepturilor parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, legaturile personale ale parintelui cu copiii
- stabilirea domiciliului copiilor si a locuintei familiei.
- orice alte neintelegeri dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
In urma parcurgerii procedurii de mediere se incheie un acord de mediere, care trebuie incuviintat de instanta.
Astfel persoanele care au incheiat un acord de mediere, vor depune o cerere adresata instantei competente, prin care cer incuviintarea acordului de mediere pe care il ataseaza, in original, cererii formulate.
Da, mare parte dintre confictele sau litigiile venite la mediator sunt din sfera dreptului familiei. Pare și normal să fie așa, întrucât cred că acest tip de conflicte au o pondere mai mare în rândul cetățenilor.
Divort
ContSters205948
AM un ajutor de handicap sunt bolnava,am o fetita de 7 ani si sunt casatorita.CUM fac ca sa divortez sa imi ramina fata la mine si ca sotul sa imi plateasca ... (vezi toată discuția)