As dori sa stiu care este legea si articolul in care este prevazut ca adeverinta de vechime se elibereaza numai in situatia in care salariatul da o declaratie pe propria raspundere ca nu are carnet de munca.
Mai exact: daca salariatul are carnet de munca dar nu l-a adus la societate pentru a i se face inscrierile, iar acum doreste o adeverinta de vechime pentru ca noua societatea sa-i treaca in carnetul de munca si perioada aceasta, i se poate elibera adeverinta de vechime vizata de ITM?
Multumesc!
i s-ar putea, numai problema este daca se si vrea...;) Daca angajatul nu a dus carnetul de munca la firma unde a lucrat, cea facut cu el, la tinut acasa? aceasta inseamna ca a lucrat la negru..:hm:, daca asa s-a intamplat, ce vechime doreste sa-i treaca...:confused:
Nu neaparat, exista si posibilitatea incehierii contractului fara prezentarea carnetului de munca.Declaratia pe proprie raspundere se refera la faptul ca nu detine si nu a detinut carnet de munca.
Daca ati lucrat cu contract individual de munca tebuie sa va elibereze adeverinta de vechime (la cerere), indiferent daca ati prezentat sau carnetul de munca la angajare.
Aceasta obligatie este prevazuta d art.34(5) si art.40(2) lit.H din Codul muncii. Neeliberarea acesteia se sactioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei, conform art.276(1), lit.b) din Codul muncii (constatarea si sanctionarea se face de catre ITM, daca ii sesizati dvs.).
Adeverinta vechime
fc_andu
Buna seara! As dori sa stiu daca in conditiile in care am lucrat la o firma aproximativ 6 luni, nu mi s-a facut catre de munca dar din cate stiu am contractul ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm
GYANYNA
Vreau sa fac o sesizare la ITM ,pentru ca angajatorul refuza sa-mi elibereze in urma cererilor facute stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de somaj.As ... (vezi toată discuția)