avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pentru venituri din asigurari si chirii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pentru venituri din asigurari si chirii

Am primit urmatorul mesaj privat de la @deliastela:



Buna ziua. Ma confrunt cu 2 probleme legate de impozitul CAS.Sunt angajata de 15 ani cu carte de munca , lucrand in invatamant si platind lunar contributiile la stat, in paralel obtinand venituri suplimentare ca si agent de asigurare, plus o chirie pe un spatiu. Primesc de 2 luni tot felul de hartii de la CAS judeteana ca am de platit retroactiv diferite sume de bani din veniturile suplimentare, ca si contributii la sanatate.
Pentru veniturile din asigurari s-au calculat contributii retroactive pe perioada 2010-2012, iar pe chirie- pentru anul 2011. Potrivit directorului de la firma de brokeraj cu care colaborez ,doar din 1 iulie 2012 trebuie sa platesc contributia CAS din asigurari,lucru pe care il fac pentru ca suma respectiva se retine de catre cei de la firma.Dar cei de la Casa de Asigurari zic ca nu e adevarat, ca trebuie sa platesc, desi sunt angajata, pe orice venit suplimentar, indiferent de natura lui, din prima luna a obtinerii venitului. Suntem peste 30.000 de colaboratori ai brokerului si nimeni nu a platit, dar eu primesc in continuare aceste hartii de la CAS. Mai mult, chiar azi am primit o alta hartie, pentru plata contributiei de sanatate, pentru venituri din chirii, desi potrivit legii ,doar de anul viitor se retin aceste sume. As vrea sa stiu daca cei de la CAS au dreptate si trebuie sa le platesc sumele respective si potrivit caror legi, regulamente, ordonante sau altele.Pentru ca am intrebat pe baza caror legi ma taxeaza si raspunsul a fost: " Asa s-a taxat mereu", fara detalii legale.De la asigurari mi-au trimis directorii o hartie potrivit careia se plateste doar din 1 iulie 2012- care nu mi-a fost luata in considerare, iar pentru chirii inca nu se platesc aceste contributii. Multumesc pentru un eventual raspuns deoarece de 2 luni plimb hartii -si stau la 60 km distanta de sediul CAS- si as vrea sa stiu ce sa fac pe viitor.



Am considerat ca discutia este interesanta pentru mai multa lume, asa ca am mutat-o in zona publica. Sper ca doamna sa nu se supere pe mine.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:06, 26 Octombrie 2013
Aici am raspuns la o intrebare similara:

www.avocatnet.ro/content/for...

Acolo am descris cine sunt contribuabilii si ce contributii trebuie sa plateasca.

Veniturile din asigurari sunt incadrate de CASA DE SANATATE ca fiind similare cu cele obtinute din activitati independente (art. 257 alin. 2 lit. b) si se datoreaza contributia chiar daca sunteti salariata. Consider ca cei de la brokerul de asigurare gresesc atunci cand spun ca nu aveati obligatia platii CASS pentru aceste venituri. La 01/07/2013 nu s-a schimbat legea referitoare la aceste contributii ci s-a decis preluarea de catre ANAF a urmaririi incasarii CASS si retinerea la sursa a acestor obligatii.

In ce priveste veniturile din chirii, pentru acestea nu datorati CASS daca sunteti si salariata. Asa ca, duceti dovada ca ati fost salariata in perioada obtinerii acestor venituri si vi se vor sterge aceste datorii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare, contributii, obligatii declarative, oug 58/2010 si hg 791/2010 pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere Alexandru Suteu Alexandru Suteu Referitor la calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati indpendente pentru mai mult de 5 contracte inchiriere/subinchirire ... (OANAF ... (vezi toată discuția)
Problema plata contributie cass pentru o pfa radiata de la orc Herscu Minel Herscu Minel Sotia a primit in data de 29.12.2010 o somatie de la CJAS impreuna cu \"un titlu executor\" pentru plata unei sume de 2400 lei, reprezentand contributie CASS ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate din contracte de inchiriere donigao donigao Buna ziua, Daca sunt salariat mai datorez contributie la CASS pentru venituri obtinute din contracte de inchiriere? Conteaza cate astfel de contracte am ... (vezi toată discuția)