avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata cheltuieli
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata cheltuieli

Ca tutore al unui copil minor care am acceptat mostenire sub titlu de inventar, sunt obligat sa contribui la cheltuielile de intretinere ale imobilului din care nu se iese din indiviziune ? (cota mostenire este de 1/2 dupa bunici).
Va multumesc pentru orice raspuns.
daca ati acceptat mostenirea asupra imobilului da
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot vinde cota copilului, nu celor cu care sunt in indiviziune, ci unui tert care este de acord sa cumpere imobilul in conditiile existente ?
Stimat forumist,

Fără a fi un expert în instituția tutelei, știu că Noul Cod civi reglementează destul de strict actele pe care le poate face tutorele.

Prin urmare, față de ce ați arătat dvs, consider incident Art. 144 Cod Civil, care arată:

Regimul juridic al actelor de dispoziţie

(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.


Astfel, consider că este important nu este, în principal, faptul că vindeți altor persoane decât coindivizarii, ci acordul prealabil necesar. Mai mult decât atât, mie personal nu îmi apare drept o idee bună vânzarea către terți, deoarece nimeni nu dorește cumpărarea unei cote dintr-un bun, cât bunul întreg. Chiar dacă ar dori cineva cumpărarea unei cote, datoriă stării de indiviziune, prețul ar fi prea mic.

Cu stimă.
Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot iesi din indiviziune, cumnatul meu nu doreste sa cumpere partea mea, si nici nu doreste sa vindem imobilul, deoarece locuieste in el.
Va multumesc.
Daca va intelegeti cu privire la modalitatea concreta de impartire a imobilului, veti termina mai repede: fie la notar fie la mediator si apoi instanta pentru a obtine o hotarare de expedient.

Daca nu va intelegeti, atunci va trebui obligatoriu sa mergeti la instanta.

Daca imobilul este comod partajabil in natura, atunci nu va fi problema cu impartirea acestuia.

Daca acesta nu se poate imparti, atunci va fi atribuit unuia, care va fi obligat la plata unei sulte catre celalalt, echivalenta cu cota parte care i-ar fi revenit din imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Poate un tutore sa vanda casa unei persoane fara discernamant ? zaharia_1 zaharia_1 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns: unchiul a luat sub tutela o verisoara bolnava de schizofrenie din anul 1995, aceasta verisoara este foarte ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)