avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cat este somajul !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cat este somajul !

Buna ziua ! Sunt in somaj din 25.12.2008 si abia pe 19.03.2009 am primit indemnizatia de somaj retroactiv. Pe cupon scrie ca indemnizatia de somaj este in valoare de 510 lei/luna.Avand in vedere ca in CM era trecut salariul de 850 lei ( vechimea in munca este de 15.5 ani) ,puteti sa-mi spuneti daca asta este suma corecta pe care trebuie s-o primesc ?
Si inca ceva ! Intamplator am citit de prelungirea, printr-o ordonanta, a duratei somajului, cu 3 luni ! Adica eu voi primi aceasta indemnizatie pana la 25.03.2010 !? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: kovacsendre , utilizator 16:12, 24 Iulie 2009
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Ca sa beneficiati de ajutor de somaj nu trebuie sa aveti venituri sau acestea sa fie mai mici decat indemnizatia de somaj.
Va multumesc pentru raspuns. Va mai rog sa-mi spuneti daca, pentru a putea obtine indemnizatia de somaj, nivelul veniturilor brut sau net trebuie sa fie mai mic decat aceasta indemnizatie? Pentru ca, in cazul meu, dupa un calcul matematic, ar trebui sa obtin o indemnizatie de circa 540 lei, iar nivelul veniturilor pe care-l obtin este 556 lei brut si 500 lei net. Multumesc mult.
Asa cum observati nu se specifica, astfel ca in mod concret ,venitul unui salariat este unul brut iar din el salariatul achita contributiile obligatorii si impozitul pe venit. Si ajutorul de somaj este un procent aplicat la venitul brut minim pe economie.
Buna ziua!

Citind mesajele precedente am inteles cum se calculeaza indemnizatia.
Am o problema: eu am lucrat cu jumatate de norma, adica cu 4 ore pe zi (pe toata durata contractului de munca). Voi primi numai o jumatate de indemnizatie, sau intreaga suma?

Astept raspunsul Dumneavoastra!

Cu stima,
Endre Kovacs
1. Conditia este sa aveti lucrate 12 luni (cu program normal de 8 ore) in ultimele 24 de luni.
2. Daca aveti program de 4 ore pe zi atunci trebuie sa aveti lucrate 24 de luni din ultimele 24.
3. Indemnizatia de somaj o primiti intreaga.

Alte discuții în legătură

Somaj! silviota silviota Fiica mea, inginer masterand, a lucrat cu carte de munca mai bine de 2 ani, cu 6 ore/zi. Acum , la orizont apare, fioros SOMAJUL!!!:O. In cartea de munca are ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj lili5 lili5 As dori sa stiu daca valoarea indemnizatiei de somaj se calculeaza la salariul minim pe economie , adica 540 lei sau cat mai e el acum , sau la salariul minim ... (vezi toată discuția)
Calculul somajului RAB VIORICA RAB VIORICA buna ziua, as avea o rugaminte daca imi poate calcula cineva plata somajului daca sotul meu a lucrat 1 an si 9lunisi a avut un salariu de 1500 ron brut si 1080 ... (vezi toată discuția)