buna ziua...am si eu o intrebare si sper din suflet sa gasesc aici raspunsul care ma framanta : sotul meu si-a dat demisia de la firma unde lucra deoarece drepturile salariale nu i-au mai fost respectate,si nu si-a putut respecta perioada de preaviz deoarece intre timp a acceptat o alta oferta de munca si a plecat din tara. La inceput i sa spus ca nu este obligat sa mearga la firma in perioada de preaviz decat daca el vrea. Acum seful lui ne suna pe amandoi si ne tot ameninta ca daca nu se intoarce sa isi faca lichidarea, caci spune el ca sotul meu are datorii la firma lor, il va da in judecata pt ca nu isi respecta preavizul, si ii va cere daune morale pt ca a plecat fara ai anunta din timp si ei au avut de pierdut. Vreau sa stiu daca seful sotului meu poate face toate aceste lucruri de care spune. Mentionez ca are garantie oprita la firma , plus o parte din banii pe concediu, suma destul de considerabila. iar dumnealui spune acum ca sotul meu nu mai are bani de luat de la ei ci le datoreaza bani.Am fost constienti de la inceput ca in momentul in care isi va da demisia va pierde acesti bani, dar sotul meu si-a dorit sa renunte la firma lor chiar si cu acest risc. Astept cu nerabdare un raspuns de la dvs.
da este adevarat ,doar ca el cand si-a scris demisia nu a specificat in demisie acest lucru , si anume ca demisioneaza deoarece angajatorul nu si-a respectat obligatiile, ci a scris decat "rog a mi se aproba demisia incepand din data de.." iar acum pur si simplu ne streseaza psihic cu faptul ca il poate da in judecata, ca va trebui sa ii platim daune morale etc,iar sotul meu nu se poate intoarce in tara pana in decembrie.
Art.81 (3) C.mun. prevede ca, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
In opinia mea, cand se solicita incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz consider ca aceasta trebuie sa fie motivata. O opinie pe care am regasit-o si in practica judiciara (Curtea de Apel Craiova, Secţia a II-a Civilă şi pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia civilă nr. 9057 din 17 octombrie 2008, www.jurisprudenta.org).
Demisie obligata
oana2006
Am lucrat doi ani de zile la o firma si eu si prietenul meu. In momentul in care el si/a dat demisia fiindca isi gasise un alt loc de munca mai bine platit, ... (vezi toată discuția)