avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj / CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj / CCC2

TERMINARE CCC1 / SOMAJ / O NOUA SARCINA
Buna seara.
Cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie ?

-In 20 sept.’13 copilul meu a implinit 2 ani iar CCC a incetat.
-Pana pe 18 Oct 2013 am fost reangajata., incepand cu data de 19.10.2013 s-a desfiintat locul meu de munca
---ma incadrez in perioada de somaj pt 6 luni (avand vechime de 16 luni, la locul de munca).
-firma la care am lucrat si-a inchis activitatea de acul trecut (ian 2013)
-Eu acum sunt insarcinata in 15 saptamani (cu cel de-al 2 copil).urmand sa nasc in Aprilie 2014
-astazi se implineste ziua 10 , iar eu nu mi-am putit depune dosarul de somaj , deoarece nu am anexa 26 terminata de completat de catre angajator.

In situatia de fata , voi mai beneficia de indemnizatie crestere copil 2 , imediat dupa somajul pe care intentionez sa il iau incepand cu perioada imediat urmatoare ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: misima , utilizator 16:18, 6 Noiembrie 2013
1. Faptul ca angajatorul nu are arhiva necesara (este vina lui) este in imposibilitatea de a elibera adevrinta de vechime.

2. ITM ar trebuie sa ajute pe salariata respectiva deoarece poate sa piarda posubulutatea de a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Tot conform HG 500/2011 ITM il poate amenda pe angajator ca nu elibereaza adeverinta solicitata de salariata si sa elibereze el, ITM, aceasta adeverinta.
- Ar face nu numai un gest prevazut de lege dar ar da dovada si de bunavointa fata de o persoana care ii cere ajutorul.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Daca analizam textul de lege , se va observa ce elibereaza ITM-ul. Motivul invocat nu constituie temei pentru ITM de a elibera documentul prevazut la art.8 alin.3 lit.b partea finala din HG nr.500/2011.
Admin, administrator
1.- ITM este o institutie care trebuie sa ajute pe salariati in rezolvarea problemelor pe care le au cu angajatorii nu sa se ascunda in spatele unor texte de lege care ii convin.

2. Eu am spus ca in baza HG 500/2011 ITM poate elibera adeverinta de vechime
(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin.(3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

iar dvs. spuneti ca nu poate, fara a argumenta de ce nu poate.

3. - Am mai spus ca ITM are posibilitatea sa elibereze adeverinta numai sa vrea sa faca acest act de bunavointa si de omenie pentru ca o mama sa nu piarda indemnizatia pentru CCC.
- Daca analizam textul de lege de mai sus vedem ca ITM poate elibera adeverinta si sunt indeplinite conditiile pentru aceasta: angajatorul nu mai are arhiva cu documente iar salariata are nevoie urgenta de adeverinta pentru a se inregistra la Agentia de Somaj si sa nu piarda indemnizatia pentru CCC.

misima:

1. - Mergeti la ITM sa solicitati adeverinta de vechime.
- Eu cred ca veti gasi intelegere si veti primi adeverinta in timpul necesar pentru ca in aceasta luna sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

2. Daca nu va elibereaza adeverinta scrieti aici care a fost raspunsul oficial al ITM, sa vedem si noi motivele legale ale refuzului de a elibera adeverinta.

Admin, administrator
Multumesc din nou pentru toate informatiile cu privire la cazul meu.
Astazi am reusit dupa MARI eforturi sa imi depun dosarul complet.....
In momentul cand dosarul mi-a fost retinut , mi s-a cerut nr. personal de telefon, si mi s-a spus ca voi fi contactata de catre ei in perioada imediat urmatoare.
Am intrebat care demersul si nu am fost lamurita cu mult( angajatii fiind plictisiti de viata si iritati de intrebari suplimentare)...
***As dori sa imi spuneti daca stiti, care va fi demersul cazului meu ? Dosarul urmeaza a-mi fi analizat si voi fi sunata in vederea eliberarii carnetului de somaj ???
***Exista oare riscul ca dosarul sa fie prelucrat mult prea tarziu de catre angajatii de la birouri si eu sa nu ma mai incadrez in perioada limita de timp, urmand sa nu mai beneficiez de indemnizatie crestere CCC2 ??? (mi-ati spus ca luna Noiembrie este limita in cazul meu).
***La cat timp sa ma astept ca cei de la somaj sa ma sune ? exista un termen limita in care acestia au obligatia in a inmana carnetul acesta ?
Mi s-a spus astazi ca somajul nu intra in cont bancar , refuzandumi-se din dosar extrasul de cont cu datele bancare...
1. - Daca vi se aproba indemnizatia de somaj aceasta se va acorda cu data inregistrarii la Agentia de Somaj.
- Asa ca si daca se intarzie veti fi somera din luna noiembrie (dar prelucrarea dosarelor de somaj nu intarzie asa de mult)

2. Veti fi contactata pentru a vi se inmana decizia de acordare a indemnizatiei si carnetul de somer.

3. In legatura cu contul bancar faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil martinelim martinelim Care sunt conditiile obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului? Mentionez o data de nastere posibila15.03.2013.Perioada de contributie la CAS ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil din somaj g1ul1a g1ul1a buna ziua! in acest moment sunt in preaviz si in curand voi intra in somaj.sunt insarcinata in 4 luni si as dori sa aflu daca se poate obtine indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Pot primi concediu de crestere a copilului pana la 2 ani? bella_2014 bella_2014 Buna ziua.... As dori sa mai stiu cum as putea sa procedez in cazul meu .... Sunt angajata la aceasta firma din 1.11.2012, am contract pe perioada ... (vezi toată discuția)