avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis necorespunzator categoriei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis necorespunzator categoriei

In data de 03 iulie 2008 mi s-a intocmit un dosar penal conform articolului 86 alin 2 din Codul Rutier.
Am condus pe drum public o motocicleta cu capacitatea cilindrica de 600cc, avand permis subcategoria A1 (si 21 ani).
La data respectiva mi-a fost retinut permisul de conducere, fara drept de circulatie, fiindu-mi eliberata o dovada fara valabilitate.
Nu am depus in acest interval de timp nici o contestatie, si nu am facut nici un demers in aceasta privinta. Mentionez ca nu am antecedente penale.

Pana acum nu am primit nici o instiintare sau comunicare de orice fel de la politie sau procuratura.
Ce pot face pentru a afla in ce stadiu se afla dosarul, sau pentru solutionarea cazului ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 12:33, 5 Aprilie 2009
2007_rozi a scris:

Raspunsul exact il puteti gasi la politie. Eu cred ca nu sunt probleme si chiar daca s-a inceput cercetarea se va da NUP (neinceperea actiunii penale).


Este posibil solutia de NUP?

Codul Rutier prevede:

Art. 86. -
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Numai bine va doresc
DOMNULE CIOAN,NU MAI INTERPRETATI GRESIT UNELE INFRACTIUNII,SE VA DA N.U.P STIU 5 CAZURI ASEMANATOARE ,DACA RESPCTIVUL NU ARE ANTECEDENTE PENALE SI ESTE LA PRIMA ABATERE PROCURORUL HOTARASTE CA NU PREZINTA PERICOL SOCIAL SI I SE VA DA N.U.P DOAMNA ROZI ARE DREPTATE .STIMA SI RESPECT DAN S
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
dan75, utilizator
Exista o diferenta intre N.U.P. adica neinceperea URMARIRII (si nu a actiunii penale) si S.U.P. adica scoaterea de sub urmarire penala. Prima se refera la existenta unor cauze enumerate in art 10 C.pr.pen in situatia infractiunilor mai usoare pentru care urmarirea penala nu se incepe imediat, iar SUP-ul presupune ca urmarirea penala sa fie inceputa impotriva unei persoane, iar tot in temeiul art. 10 C.pr.pen sa existe un caz de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale.

Asa ca domnule Dan75 nu se va da NUP ci SUP, care ma rog, are aceeasi finalitate, singura diferenta majora fiind ca in caz de SUP se poate dispune si o amenda administrativa de catre organul de urmarire penala, masura care nu se poate dispune in caz de NUP

Nu vad de ce considerati ca a interpretat gresit dl expert Cioan infractiunea, din moment ce, in codul rutier intr-adevar o asemenea fapta este prevazuta ca infractiune.

Daca chiar aveti impresia ca le stiti pe toate, va informez ca, mai nou parchetul pune in miscare actiunea penala, ceea ce inseamna ca se ajunge pe instanta cu astfel de infractiuni. Apreciaz ca acest lucru se intampla tocmai prin prisma faptului ca toata lumea, asemenea dvs, stie sau mai bine zis presupune ca nu va pati nimic intr-o situatie similara daca este la prima abatere, si, din punctul meu de vedere acest lucru (trimiterea in judecata) ar trebui sa se faca indiferent de lipsa antecedentelor penale in cazul conducerii fara permis.

Sper ca v-am lamurit cu diferenta intre NUP si SUP.

Av. Adrian Posdarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis conform art. 86 3 cod rutier aris_crina aris_crina daca am incredintat masina spre a fi condusa unei persoane care nu detine permis de ce mi-au retinut si mie permisul??????#-o (vezi toată discuția)
Ce mi se va intampla dorinelutu dorinelutu mia fost suspendat dreptul de a conduce pe 30 de zile si am condus autovehiculul pe o distanta de 15 km ma oprit politia si mia facut dosar can o sami iau ... (vezi toată discuția)
Conducere fara drept! Popa_Dumitru_Daniel Popa_Dumitru_Daniel Buna ziua! In data de 16.06.2013 am facut greseala de a ma urca la volan dupa ce permisul il predasem pentru acumularea de puncte si am fost prins.Au intocmit ... (vezi toată discuția)