avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament cu cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament cu cota indiviza

Buna seara! Dorim sa achizitionam un apartament intr-o vila compusa din 3 apartamente. Am cerut o evaluare tehnica a casei si asa am descoperit privind cele 3 releveuri ca unul din proprietari a inchis fara acordul celorlalti o cale de acces la subsol si implicit foloseste spalatoria comuna. Accesul la subsol este trecut pe releveul apartamentului pe care dorim noi sa-l achizitionam care detine in acelasi timp o cota parte de 33% din partile comune.. Ce posibilitati avem de a redresa aceasta situatie? Acelasi vecin intreprinzator a facut renovari fara autorizatie a fatadei pe partea pe care o considera "a lui"( este vorba de o zona protejata) , a impartit curtea dupa bunul plac creindu-si un loc de relaxare de aprox 80 m ( in contractul de inchiriere are doar 23% din curte ceea ce ar reprezenta aprox. 50 m din 270 m), a ingradit si a construit un foisor si un vestibul fara autorizatie, un gard, parcheaza masina in curte si fugareste vecinii pe diverse motive. Ce posibilitati avem sa revenim la o normalitate conforma cu intabularea , nu am dori sa dam bir cu fugitul.
Am uitat sa mentionez ca spalatoria de la subsol nu este trecuta in releveul apartamentului de la subsol. Este o camera fara numar cadastral pe releveul acestui apartament, apartament in proprietatea acestui intreprinzator vecin. Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
mitria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:16, 1 Noiembrie 2013
Sesizati oficial serviciul urbanism din primaria locala
Da, am pornit deja investigatiile, am numerele de tel de la urbanism si autorizatii dar nu sunt proprietar inca. As dori sa inteleg daca expertii tehnici de la primaria capitalei pot fi sesizati si daca au dreptul de a face o inspectie? As dori cumva sa inteleg ce drepturi am inainte de a face achizitia. Exista posibilitatea de a ajunge in justitie? Avand in vedere ca urmeaza renovari importante de fatada si ev consolidare as dori sa nu creez probleme inutile mai ales ca nici unul din actualii proprietari nu s-a gandit la faptul ca zona este protejata si si-au rezolvat situatia prin "home-made" solutii tip ferestre simple de termopan, tabla in loc de tigla etc. Am inteles ca noul proprietar isi asuma nelegalitatile fostului proprietar in caz de achizitie.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
mitria, utilizator
Angajatii din primarie sunt inspectori,nu experti tehnici si au autoritatea si competenta sa efectueze verificari pentru clarificarea si solutionarea sesizarilor petentilor
De regula,inspectorii ,in cazuri motivate aplica sanctiuni prevazute de lege si concomitent dispun readucerea la utilizarea/aspectul anterior interventiei executate fara respectarea cadrului legal si fara acordul autoritatii publice locale
Nefiind inca proprietar, nu aveti a sesiza pe nimeni, daca restul proprietarilor au acceptat situatia.

In cazul ca tineti mortis sa achizitionati apartamentul respectiv (probabil v-ati saturat de bine!) veti avea batai de cap pentru ca sesizarile nu functioneaza "ca la carte", deci veti avea de asteptat mult si bine, in cazul in care veti actiona in instanta, tot asa, veti astepta la fel de mult si de bine sa vi se rezolve cererile si, in acest timp, veti locui cu "dusmanul" ca vecin care va va face zile fripte pentru tot restul zilelor cat veti fi vecini in acel loc.

Sigur ca puteti face, o data devenit proprietar, tot ce stiti deja ca puteti face, iar drepturi aveti pe cota-parte indiviza a dv.

Chiar e singura locuinta pe care o doriti sau v-o puteti permite?
In situatia in care va aflati acum - potential cumparator, as incerca sa pun la punct toate problemele aratate cu actualul proprietar. Cu documentele in fata: asta este curtea, daca o impartim la 3, cat rezulta? ... De fapt la discutie pot participa si ceilalti doi deja proprietari si daca cadeti de acord. bine, daca nu, PA, ce naiba, nu mai sunt locuinte?
In fine, @elga50 v-a sfatuit foarte bine, asa ca mai ganditi-va, va mutati intr-o locuinta si incepeti cu ”stangul”.
In alta tara, proprietarul hraparet ar face ani buni de inchisoare - numai ca vedeti dvs. daca vecinul dvs. si-ar fi cumparat acolo o asemenea locuinta, nu ar fi luat nici un centimetru patrat in plus stiind ca acolo legile se respecta, pe cand la noi este sport national in a nu respecta legile. Ce este mai grav, este ca exemplul cel mai rau este dat de fanfaronii cu functii politice. Ei si odraslele lor dau cel mai prost exemplu in aceasta tara!

Alte discuții în legătură

Dobindire drept propietate cota aferente teren apartament ballo ballo Am mostenit de la parinti un apartament cumparat de acestia in 1996 conform legii 112/1995.In certificatul de mostenitor se mentioneaza ca odata cu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune spatii comune locuinta+teren alca alca Am cumparat de curand un apartament situat intr-o vila in Bucuresti, apart. format din: - ap. cu o sup. utila de 57,03 mp situat la parterul vilei + 1 ... (vezi toată discuția)
Bransare retea electrica pentru chirias primarie in zona istorica InaBucur InaBucur Este vorba despre o casa cu mai multe apartamente, 2 proprietari persoane fizice si al treilea proprietar Primaria, care a inchiriat, casa situandu-se intr-o ... (vezi toată discuția)