avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament cu cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament cu cota indiviza

Buna seara! Dorim sa achizitionam un apartament intr-o vila compusa din 3 apartamente. Am cerut o evaluare tehnica a casei si asa am descoperit privind cele 3 releveuri ca unul din proprietari a inchis fara acordul celorlalti o cale de acces la subsol si implicit foloseste spalatoria comuna. Accesul la subsol este trecut pe releveul apartamentului pe care dorim noi sa-l achizitionam care detine in acelasi timp o cota parte de 33% din partile comune.. Ce posibilitati avem de a redresa aceasta situatie? Acelasi vecin intreprinzator a facut renovari fara autorizatie a fatadei pe partea pe care o considera "a lui"( este vorba de o zona protejata) , a impartit curtea dupa bunul plac creindu-si un loc de relaxare de aprox 80 m ( in contractul de inchiriere are doar 23% din curte ceea ce ar reprezenta aprox. 50 m din 270 m), a ingradit si a construit un foisor si un vestibul fara autorizatie, un gard, parcheaza masina in curte si fugareste vecinii pe diverse motive. Ce posibilitati avem sa revenim la o normalitate conforma cu intabularea , nu am dori sa dam bir cu fugitul.
Am uitat sa mentionez ca spalatoria de la subsol nu este trecuta in releveul apartamentului de la subsol. Este o camera fara numar cadastral pe releveul acestui apartament, apartament in proprietatea acestui intreprinzator vecin. Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
mitria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:16, 1 Noiembrie 2013
Multumesc mult pentru sfaturi. Nu este singura locuinta pe care ne-a putem permite in schimb are un avantaj greu de gasit la acest pret; multa liniste si caracter. Am observat ca fiecare palma de civilizatie si respect fata de lege se castiga printr-o batalie individuala la noi. Vad ca legile incep sa fie cat de cat respectate si mai inteleg ca aceasta casa fara o lupta nu va mai exista in viitor. Cat priveste problema convietuirii , noi intentionam sa ne mutam acolo peste 4 ani. In acest timp am dori sa renovam atat casa cat si apartamentul conform standerdelor impuse cu proiect si aprobare din partea forurilor raspunzatoare, impreuna cu vecinii si pe o cale amiabila. Cel de-al 3-lea vecin este binevoitor dar labil, convietuind in aceasta situatie de multi ani. Dupa o sesizare facuta prea tarziu la politie pentru foisor ( trecusera 2 ani si era obligat sa mearga in justitie cu sesizarea), se poticneste si el in vecinul care doreste sa ne vanda noua. Este vorba putin de momentul 22. Si vecinul agresiv incearca sa vanda anuntand o suprafata cu 10 m mai mare pe net ( include spalatoria), Nu au reusit sa vanda in ultimii 3 ani si nici nu vor reusi iar casa a inceput sa piarda deja din caramizi si din ornamentatie. Da, pana la urma cu tot idealismul si calitatile acestei case, este o alegere pe care noi trebuie sa o facem si sa ne-o asumam. Ceea ce este bine, este faptul ca legile exista si ca poti actiona impotriva abuzurilor chiar daca este greu si ia timp. Elementul uman, vecinatatea, este mai putin importanta cand ai de-a face cu legea consider eu. Altfel vom trai in turnul lui Babel daca toti agresivii fac legea in tara, in curte sau in familie. Multumesc inca odata pentru sfaturi.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
mitria, utilizator
Sunteti de un idealism induiosator!
Elementul uman, vecinatatea, este mai putin importanta cand ai de-a face cu legea consider eu

Nu veti conlocui cu Legea in casa, ci cu oamenii, iar ca sa stati prin sectiile de politie si pe holurile judecatoriilor, parca nu-i calea cea mai buna de a te bucura de o viata frumoasa.

In fine! Este alegerea dv., dar imi permit sa va atrag atentia ca marlania, arivismul, avaritia si parvenismulu sunt buruieni care-s greu de starpit. Si se-nmultesc al naibii de repede cu pui vigurosi.
Aveti dreptate. Idealismul mi l-am ajustat cu anii. Am inca o intrebare pentru expertii din panel. Daca noi achizitionam apartamentul ( nu exista o asociatie de proprietari) ce drepturi avem in cazul unui conflict cu un proprietar din 3 sa facem reparatiile necesare la fatada si la pod? Putem constrange o decizie? Ma gandesc ca procesul de renovare poate fi intarziat din cauza unui conflict pe suprafele comune si casa se deterioreaza vazand cu ochii.
Ei, aici se vede avantajul unei as. proprietari. Desi ati cerut sprijinul unor specialisti, nu stiu cine ar putea sa va raspunda cat de cat. Asa este, in ultimul timp au aparut si asemenea situatii (este drept ca case particulare cu 2-3 prop. au existat si in trecut, insa abia acum au inceput cu adevarat problemele...).
Poate incercati sa va constituiti intr-o as. prop. Aici aveti deja legislatie destul de clara. Nu este perfecta, dar este bine si-asa.
Altfel incercati sfatul unor specialisti - avocati. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobindire drept propietate cota aferente teren apartament ballo ballo Am mostenit de la parinti un apartament cumparat de acestia in 1996 conform legii 112/1995.In certificatul de mostenitor se mentioneaza ca odata cu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune spatii comune locuinta+teren alca alca Am cumparat de curand un apartament situat intr-o vila in Bucuresti, apart. format din: - ap. cu o sup. utila de 57,03 mp situat la parterul vilei + 1 ... (vezi toată discuția)
Bransare retea electrica pentru chirias primarie in zona istorica InaBucur InaBucur Este vorba despre o casa cu mai multe apartamente, 2 proprietari persoane fizice si al treilea proprietar Primaria, care a inchiriat, casa situandu-se intr-o ... (vezi toată discuția)