Am un fiu, in varsta de 1 an si 5 luni, care nu a fost recunoscut de tata la nastere. Tatal este cetatean francez cu domiciliul in Franta. Acum am intrat in posesia declaratiei de recunoastere a copilului, data in fata ofiterului de stare civila (in original, lb. franceza).
Am cateva intrebari:
1. Ce trebuie sa fac mai departe ptr. a inregistra copilul si daca aveti cunostinta ce alte acte sunt necesare ptr. a realiza acest lucru?
2. In privinta pensiei de intretinere, desi initial ajunsesem la un acord asupra cuantumului, l-a respectat doar 3 luni, dupa care a inceput sa-mi trimita mai putin. Acum imi trimite cat vrea el, pe motiv ca are probleme financiare. Mi-a zis ca daca-i intentez proces voi primi si mai putin deoarece mai are inca 2 copii.
Intrebarea mea este: care sunt pasii de urmat ptr. stabilirea de catre instanta a cuantumului pensiei de intretinere (modalitati de plata, frecventa...etc.)?
3. De asemenea, as dori sa stiu,daca as putea evita in vreun fel dependenta de acordulul lui (dupa inregistrarea copilului) ptr. scoaterea copilului din tara (in concediu, excursii...etc.)?
4. Cine suporta cheltuielile de judecata in acest caz? Onorariile avocatilor sunt incluse in aceste cheltuieli?
5. Unde se va desfasura procesul (Timis - domiciliul meu sau Bucuresti - cetatean francez cu domiciliul in Fr.)?
Ce sanse sunt ca procesul sa nu fie mutat la Bucuresti (daca ar fi Bucuresti)? Conteaza ca a recunoscut deja copilul, in acest scop?
Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.( in acest caz, nu va trebuie acordul de vointa al tatalui, pentru parasirea tarii ).
Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului.
Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.
In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.
Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.
Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.
De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.
Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulata in fata instantei de judecata).
Competenta a transa procesul in fond este judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul copilul minor.
Pensia ce se cuvine pt 3 copii cat are tatal e de 50 % din venitul lui net cu caracter constant, asa ca pt copilul dvs nu veti primi mai mult de 16.6%.
Declaratia ar trebui tradusa si apostilata sa o puteti folosi la starea civila.
Eu as zice sa va intelegeti pt o suma ca pensie si deocamdata, daca vreti sa nu depindeti de acordul lui sa nu mergeti la starea civila pt a-i schimba fetei certificatul. Puteti sa o lasati pe mai tarziu.
Putin probabil sa exercitati singura autoritatea parineasca , iar sa va dea instanta acordul sa plecati din tara..cam cu emotii- trebuie sa dovediti ca e in interesul copilului sa plecati, daca plecati intre-o vacanta , luati bilet cu 2 ani inainte ca dureaza.
Bun , stabileste instanta pensie de cat o stabili, dar cum il fortati sa plateasca ?Il puteti executa in strainatate, insa dureaza, puteti sa intrebati la ministerul justitiei ca la ei veti apela apoi cand veti avea o hotarare privind pensia.
In cazul dvs nu poate fi vb de pensie nici in natura si nici in suma globala.
1. Copilul nu are deja un certificat de nastere? La ce va referiti cand spuneti "a inregistra copilul"? Doriti modificarea datelor din certificat prin trecerea tatalui in rubrica? Declaratia respectiva trebuie tradusa, apostilata, apoi prezentata la starea civila, aveti nevoie si de o copie de pe actul de identitate a tatalui.
2. Pentru pensie de intretinere, este mai bine sa va intelegeti decat sa recurgeti la instanta. Pensia este datorata lunar si va fi stabilita in functie de venituri (pe care va trebui sa le demonstrati) si numarul de copii, iar pentru trei copii nu poate depasi 1/2 din venituri, dv veti primi maxim 1/6. Tineti cont de faptul ca, daca nu plateste, va trebui sa recurgeti la executarea silita. Mai cititi pe aici pe forum, veti vedea cat e de greu sa puneti in executare o hotarare in alt stat, de asta spun ca e mai bine sa va intelegeti.
3.Dupa inregistrarea tatlui in rubrica din certificat, incepe distractia. Veti avea nevoie de acordul lui in deciziile privitoare la copil, nu veti putea parasi tara fara acordul tatalui decat in situatia in care veti avea o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a acordat exercitarea autoritatii unice - alt proces, alta distractie. Mai informati-va cu privire la autoritatea parinteasca unica.
4. Cheltuielile de judecata constau in onorariu avocatului, eventuale expertize si vor fi suportate de partea care a cazut in pretentii.Trebuie sa fiti constienta de fapatul ca paratul poate sa va recunoasca din start pretentiile si atunci nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, nu mai recuperati onorariile. Daca paratul nu recunoaste pretentiile si i se vor atribui cheltuielile de judecata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca onorariul avocatului poate fi redus de catre instanta daca se considera ca e exagerat de mare fata de complexitatea cauzei. Dv puteti sa-i dati avocatului 5000 lei, de ex.,, iar instanta sa reduca acest onorariu la 2000 lei.
Mai intai, multumesc tuturor ptr. raspunsuri si suport!
2. Copilul este inregistrat, are deja un certificat de nastere, doresc (desi, nu mai sunt atat de sigura acum :) ) doar modificarea rubricii cu informatiile despre tata.
3. Problema cu pensia de intretinere este putin mai complicata.
Am agreat suma de 500 Euro/luna, dupa 3 luni mi-a trimis 185 Euro,apoi chiar si 171 Euro, in conditiile in care el detine 2 imobile (parter + etaj), 3 magazine de optica (cu tot cu laborator), dintre care o companie cu un capital social de 960.000 Euro si cu o CA/2012: 246.000 Euro, cateva automobile, dintre care un Porsche CaymanS.
Aceste aspecte nu sunt luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere?
Conform art. 527 din NCC, cred ca asa ar trebui, sau?!
"Art. 527
Debitorul întreţinerii
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale."
Inca o intrebare, daca noi cadem de acord asupra cuantumului (si a restului de detalii aferente), se poate face un act oficial (ex: declaratie notariala) in acest sens daca eu nu modific rubrica din CN?
Mai exact, daca eu nu "inregistrez copilul ca fiind fiul lui", el poate da declaratie cum ca se obliga sa-i plateasca pensia de intretinere? Si daca "DA", ce ar trebui sa contina aceasta declaratie si de ce alte acte ar fi nevoie ptr. a o inregistra undeva (tribunal, stare civila... Unde?), ptr. a capata un caracter obligatoriu (legal)?
Conteaza veniturile pe care le incaseaza el ca persoana fizica, conteaza sa puteti dovedi aceste venituri si de asemenea sa existe un echilibru intre veniturile lui, alte obligatii ale sale si nevoile copilului. Adica daca tatal castiga 2 mil euro lunar , nu veti primi pt copil 332 mii lunar.
Daca sunteti felul bataios, aveti si timp , rabdare, puteti porni la drum cu procesul asta sa va judecati si pt autoritatea parinteasca , locuinta copilului, pensie.
Daca nu, mai amanati cu schimbarea certificatului, faceti pasaport copilului si calatoriti o vreme. Negociati pensia.
Vreu un raspuns
intrbari
platesc pensie alimentara pentru copilul meu ;in octombrie 2010a inplinit 18 ani ,din octombrie si pina acum iam trimis bani prin posta lui fara sa stie tatal ... (vezi toată discuția)