Buna ziua!In cazul decesului angajatorului-persoana fizica-ce demersuri se fac pentru recuperarea ultimului salariu neachitat?Mentionez ca mama mea a ingrijit o persoana in varsta, care a decedat,singurul sau urmas legal,fiind fiica acestui batran,care refuza (nu in mod explicit),sa plateasca drepturile salariale,mamei mele.Unde anume trebuie sa se adreseze?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
A avut contract individual de munca incheiat cu persoana fizica respectiva ?
Daca nu a avut contract individual de munca incheiat, atunci a avut un raport de munca fara forme legale ! In acest caz, incercati sa recuperati salariul pe care amiabila cu mostenitorii.
A avut contract indintavidual de munca.Situatia e cu atat mai complicata,cu cat situatia relatata se intpla in italia.Cineva ne invata sa luam legatura cu un sindicat de aici.
Ce treaba are sindicatul din Romania cu ce s-a intamplat in Italia?
Fiind vorba de un litigiu de munca in Italia , atunci altfel se pune problema.
Inainte de a se adresa instanţei, lucrătorul are posibilitatea de a recurge la forma de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă pe care o consideră cea mai potrivită, putând opta pentru realizarea:
- Tentativei de conciliere în faţa Comisiei de Conciliere din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă;
- Tentativei de conciliere sindicală;
- Arbitrajului:
- Arbitraj realizat de către Comisia de Conciliere din cadrul Direcţiei Provinciale de Muncă,
- Arbitraj prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă,
- Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabilă,
- Clauza de arbitraj.
- Tentativei de conciliere efectuate în cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Muncă;
- Concilierii monocratice.
Lucrătorul poate solicita demararea tentativei facultative de conciliere, direct sau cu ajutorul unei organizaţii sindicale.
De asemenea , se poate lua legatura cu Atasatul pe probleme de munca si sociale la Ambasada Romaniei la Roma.
Legislatia muncii
Costiana
As dori sa stiu daca-mi pot recupera drepturile banesti ce-mi revin pentru o concediere abuziva. Am avut un contract de munca cu un angajator italian si detin ... (vezi toată discuția)