avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperere salariala

buna seara, am lucrat in italia in ultimi 4 ani in regula si la sfarsitul anului 2013 angajatorul nu a mai vrut sa plateasca ultimu salariu pe motiv ca are datorii peste tot. Am fost nevoit sa raman in somaj pe perioada 2014 pur si simplu din faptul ca ma temeam sa muncesc degeaba pentru ca patronul nu mai platea sub nici o forma..dupa saptamani de intarzieri la fiecare salariu. v~as ruga daca puteti sa imi dati un sfat cum as putea recupera ultima luna de salariu pe decembrie . va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 26 Noiembrie 2014
In cazul incalcarii drepturilor dvs. trebuie sa sesizati autoritatile publice italiene cu atributii in domeniul muncii şi asigurarilor sociale.
In cazul aparitiei unor conflicte de munca, va puteti adresa urmatoarelor institutii italiene:
Inspectiei Muncii din cadrul Directiei Teritoriale de Munca din zona unde va desfasurati activitatea, atat direct, cat şi prin intermediul altor institutii/organizatii.
Pentru a afla adresa/numarul de telefon sau fax al Inspectiei Muncii competente din punct de vedere teritorial, puteţi accesa site-ul Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, respectiv:

[ link extern ] /.

Puteti obtine mai multe detalii din Ghidul lucratorului roman in Italia actualizat pe 2014.

1. In Italia, in urma modificarilor legislative aparute, lucratorii se pot adresa direct instantei de judecata pentru a intenta proces impotriva angajatorului, in vederea acordarii drepturilor cuvenite.

In acelasi timp, inainte de a se adresa instantei, lucratorul are posibilitatea de a recurge la forma de solutionare a litigiului pe cale amiabila pe care o considera cea mai potrivita, putand opta pentru realizarea:

– Tentativei de conciliere in fata Comisiei de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca;
– Tentativei de conciliere sindicala;
– Arbitrajului:
– Arbitraj realizat de catre Comisia de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca,
– Arbitraj prevazut in Contractul Colectiv de Munca,
– Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila,
– Clauza de arbitraj.
– Tentativei de conciliere efectuate in cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Munca;
– Concilierii monocratice.
[ link extern ] /

2. In speta, puteti sesiza :
- Inspecţia Muncii din cadrul Direcţiei Teritoriale de Muncă din zona unde va desfăşurati activitate
- Instanţei de judecată competente

- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă/Direcţia Relaţii Internaţionale,
EURES şi MedierE
- Ambasadei României în Republica Italiană Biroul Ataşatului pe Probleme de Muncă şi Sociale
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii Costiana Costiana As dori sa stiu daca-mi pot recupera drepturile banesti ce-mi revin pentru o concediere abuziva. Am avut un contract de munca cu un angajator italian si detin ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez tfr dupa ce am lucrat 6 ani in italia la aceeasi coperativa ? 21elena21 21elena21 In anul 2009 septembrie am inceput sa lucrez in Italia la o coperativa agricola cu contract pe perioada determinata . Primul contract a fost pe 5 luni dupa ... (vezi toată discuția)