avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare...

Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa 'marele' recurs in interesul legii care a stabilit ca, de fapt, cele 30 de zile nu incep sa curga de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare ci de la data la care Comisia de cercetare disciplinară va înregistra raportul final al cercatarii disciplinare prealabile la registratura unitatii, facandu-le astfel hatarul domnului Avocat al Poporului si Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Este cel mai prost recurs in interesul legii care poate exista vreodata.

La art. 252 alin. (1) spune clar:
Angajatorul dispcune aplicarea unei sanctiuni disciplinare...in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea batareii...
Prin ce se ia la cunostinta desprea ceasta abatere? Eu zic ca printr-un referat, sesizare, proces verbal etc. al superiorului salariatului amarat.
Daca superiorul a instiintat angajatorul printr-un referat (sesizare, proces verbal etc.) depus la sediul acestuia despre savarsirea abaterii disciplinare a subalternului (salariatul amarat), atunci, pe buna dreptate, despre savarsirea abaterii disciplinare angajatorul a luat la cunostinta la data inregistraii acestui referat (sesizare, proces verbal etc.)
Din moment ce in referat este descrisa fapta salariatului care coincide cu faptele ce constituie abateri disciplinare descrise in regulamentul intern, nu putem spune ca la momentul inregistrarii referatului care descrie abaterea disciplinara, aceasta abatere disciplinara se afla in faza de prezumtie a fi o abatere disciplinara, intrucat regulemntul intern arata clar daca fapta este sau nu abatere disciplinara dinainte ca salariatul sa fie sanctionat, ci doar salariatul se afla in faza de prezumtie pentru aceasta abatere urmand a fi verificat de catre comisia de disciplina, in urma cercetarii prealabile, daca salariatul a savarsit sau nu acea fapta.

Prin urmare, schimbarea in totalitate a acestui articol este ridicola ci intareste ridicol autoritatea angajatorului.
In concluzie daca sunteti convocati la o comisie de disciplina sa spuneti in fata comisiei de disciplina ca fapta pentru care sunteti cercetati disciplinar nu constituie abatere disciplinara intrucat la data referatului, in care este descrisa fapta, angajatorul nu stia daca fapta dumneavoastra era sau nu abatere disciplinara (chiar daca este trecuta in regulamentul intern:duh:), ori daca stia ca fapta este abatere disciplinara (asa cum logic ar trebui sa fie) si a luat la cunostinta despre ea la data inregistrarii referetaului de catre superior, atunci sa aplice sanctiunea disciplinara in termen de 30 de zile de la data intregistraii acestui referat care demonstreaza ca intrdevar seful a avut dreptate, in urma cercetarii disciplinare, ca fapta salariatului de abatere disciplinara a fost comisa de catre el, intrucat nu comisia face acea sesizare, ci superiorul.
Va multumesc.

Concluzia concluziilor: comisia de disciplina nu verifica daca salariatul este vinovat sau nu ci verifica daca superiorul a avut sau nu dreptate prin sesizarea sa cum ca salariatul a savarsit acea fapta (abatere disciplinara) de care angajatorul a luat la cunostinta la data depunerii referatului, iar in urma acestui referat a demarat cercetarea disciplinara sa vada daca superiorul a avut sau nu dreptate.
Prin urmare pana la cercetarea disciplinara sueriorului i se poate face plangere penala pentru minciuna, fals in declaratii etc. si astfel procesul comisiei de disciplina ar trebui suspendat pana la definitivarea procesului penal. Dece domnul Avocat al Poporului si Domnul Procuror General nu fac un recurs in interesul legii in acest sens: sa suspende procesul comisiei de disciplina pana se afla da superirul a mintit sau nu in legatura cu sesizarea.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: car-men , utilizator 10:48, 3 Februarie 2014
freeelis a scris:

RIL si Codul Muncii au prevederi contrare.
RIL-ul este obligatoriu pentru instante.


Total de acord. In acest caz toate deciziile de sanctionare si de concediere disciplinara ar trebui anulate.
Si faptul ca inteleg corect, asta nu este o problema.:hammer:
Problema este la RIL.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
codulmuncii, utilizator
RIL nu are efect retroactiv.
Tocmai pentru aceste considerente toate deciziile de sanctionare si concediere disciplinara emise dupa data acestui recurs in interesul legii ar trebui anulate pentru incalcarea art. 251 din codul muncii intrucat angajatorul este obligat sa demareze cercetarea disciplinara dupe ce a aflat din raportul final al comisiei de disciplina cu privire ca salariatul ar fi savarsit o abatere disciplinara.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
codulmuncii, utilizator
Nu sunt lovite de nulitate acele decizii.

RIL stabileste doar data de cand curge termenul de 30 de zile, nu si sanctiunea nulitatii pentru ceea ce sustineti dvs.
Raportul final al comisiei stabileste data cand angajatorul a aflat despre faptul ca salariatul ar fi savarsit abaterea disciplinara. In urma acestui raport trebuie demaraga cercetarea disciplinara. Angajatorul trebuie sa aplice sanctiunea in termen de 30 de zile de la depunerea raportului final.
Daca ril si codul muncii au prevederi contrare atunci totul este contrar.

Alte discuții în legătură

Cand incepe sa curga termenul de 30 de zile ptv art.268 al.1 merishor merishor Am o nelamurire: potrivit art. 268 alin 1 C.Muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in termen de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)