avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere neachitata de 3 ani, aceasta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere neachitata de 3 ani, aceasta datorie se va prescrie?

Buna ziua,

Din ce am tot citit pe net, am inteles ca datoria nu se prescrie, ci doar dreptul material de a actiona in instanta. Pensia nu este achitata de aproape 3 ani, din ianuarie 2011 si este in suma de aproximativ 3300 de lei in total.

Pot actiona in instanta pentru a recupera acesti bani?

Multumesc anticipat pentru timpul dvs.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
teodora.nenciu, utilizator
Nu aveti deja pensia intr-o hotarare? Caci atunci mergeti la executor, cum spune colega mai sus, nu la instanta...
sdianaviolina a scris:

Pensia de intretinere este o prestatie periodica, astfel incat veti calcula prescrierea pentru fiecare luna in parte. Actiunea in instant va viza pensia de intretinere neachitata pana la implinirea celor trei ani.
Nimeni nu va impiedica sa actionati in instanta debitorul si pt. o perioada mai mare de trei ani, doar ca nu veti avea castig de cauza, instanta sau partea adversa, sesizand imediat prescrierea datoriei.

Nu vreau sa va contrazic, dar pensia nu este, conform mai multor decizii ale CEDO, drept de proprietate care, nota bene, este imprescriptibil? Adica, nu este nicio diferenta intre niste bani, pe care vi-i datorez, si am decis ca vi-i dau in rate lunare, acu 4 ani, si pensia pe care instanta a hotarat, cu 5 ani in urma, sa v-o platesc lunar si eu nu v-am platit-o?

Dupa mine, avem un debitor si un creditor, creditorul daca sta in pasivitate, inseamna ca nu are nevoie de bani. E vb de o creanta pt care curge un termen de prescriptie de 3 ani.
Nu exista legatura intre pensia primita de la stat din fondul la care pensionarul a contribuit niste ani buni si contributia data de parinte pt cresterea copilului minor.
Daca tot e plangere prealabila domnule avocat, ce a impiedicat-o pe doamna sa depuna plangere dupa doua luni de neplata ? Abia dupa 2 ani ( plus inca vreo 2 cat va sta plangerea pe la politie) e pusa in primejdie educatia si intretinerea minorului ?
Nu e cazul sa fiti sarcastic, nu toti cei care raspund sunt avocati...asa ca dvs , pe forum poate posta oricine cat nu incalca regulamentul.
A, ca poate incerca si varianta plangerii penale e altceva, dar n-o prezentati ca unica si singura cale prin acel : iata ce trebuie facut" , mi se pare neprofesionist.

Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Dispozitiile art 284 Cod de Procedura Penala prevad ca in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a cunoscut cine este faptuitorul.
Conform Deciziei nr. 10/18.02.2008 a ICCJ data in solutionarea recursului in interesul legii, disp. art.284 se interpreteaza in sensul ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, in cazul infractiunilor continue si continuate, curge de la data la care persoana vatamata sau persoane indreptatite a reclama, a stiut cine este faptuitorul. Avand in vedere ca infractiunea prev. de art. 305 lit.c C. Penal este o infractiune continuata, rezulta ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile a fost depasit, plangerea fiind astfel tardiv formulata, ceea ce echivaleaza cu lipsa ei.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
vldstf, utilizator

Alte discuții în legătură

Incetare urmarire penala "abandon de familie" art.305 lit c. pentru depasirea termenului introducerii plangerii prealabile tissot tissot Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat ce as putea face in urmatoarea situate: In ianuarie 2008 am divortat de sot si prin aceasi sentinta fiul minor a fost ... (vezi toată discuția)
Furt intre soti = termen depunere plingere,,prescriptie ContSters154030 ContSters154030 Pot depune plingere la Parchet pt furt intre soti = furt efectuat acum (vezi toată discuția)
Neplata partiala a pensiei alimentare Alina2011 Alina2011 fostul sot nu mi-a platit pensie pt minor 3 luni, imediat dupa divort, apoi a inceput sa plateasca dar fara a-mi da si din urma. Ce pot face? Pot recupera cele ... (vezi toată discuția)