avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de maternitate sau ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de maternitate sau ajutor de somaj?

Buna dimineata

As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de maternitate si in ce conditii sau ajutor de somaj daca nu mai lucrez de 14 luni, sunt coasigurata pe asigurarea sotului meu, nu detin nici un venit, din septembrie anul trecut imi platesc lunar contibutia la Casa de pensii
Cel mai recent răspuns: stefy82 , utilizator 17:57, 3 Noiembrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni peemergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa fiti angajata cu contract individual de munca si sa aveti cel putin o lunã lucrata în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul de maternitate.

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Fiind coasigurata la sanatate beneficiati de servicii medicale dar nu de concedii medicale sau de maternitate.
- Plata contributiei la pensie va ajuta numai la completarea stagiului de cotizare la pensie.

5. Asadar nu puteti beneficia nici de indemnizatie de somaj, nici de concediu de maternitate, nici de CCC.

6. - Cand dvs. veti naste sotul poate beneficia de stimulentul de insertie (fara a intra in CCC) de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va lucra in continuare si va primi salariu iar statul ii mai da 500 lei lunar.
ce fel de activitati indepente trebuie sa desfasor? daca eu nu muncesc sotul meu poate avea concediul pentru cresterea copilului in locul meu?
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
stefy82, utilizator
1. Activitati independente sunt: PFA, I.I., I.F., contracte de colaborare etc. adica acele activitati prin care prestati o munca si obtineti un venit impozabil (in afara de contractul individual de munca).

2. Sotul dvs. poate beneficia de indemnizatie pentru CCC daca indeplineste aceleasi conditii de venit in cele 12 luni eligibile.

3. Dar indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile si de aceea eu v-am recomandat ca sotul sa solicite de stimulentul de insertie (ati avea mai multi bani in casa).
Multumesc mult pentru raspunsuri :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie pentru tata anamaria982 anamaria982 daca sotul meu lucreaza de 6 luni la stat cu contract pe perioada 3 ani are dreptul sa primeasca stimulent de insertie sau ccc pentru copil daca eu nu am loc ... (vezi toată discuția)
Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal? crisana crisana Buna ziua ,am o intrebare.Imi spuneti va rog daca sunt angajata din octombrie 2014 iar in iulie 2015 urmeaza sa nasc,dupa concediu post natal(cele 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului ruxandra-daniela20 ruxandra-daniela20 Buna ziua Am si eu nevoie de o informatie va rog. Cumnata mea a aflat ca este insarcinata, momentan nu lucreaza dar in trecut a lucrat la diverse companii, ... (vezi toată discuția)