am si eu nevoie de un sfat. In urma cu 40 de ani, am renuntat in favoarea surorii mele la partea mea din casa dobindita in urma decesului tatalui nostru. Impreuna cu mama ne-am mutat in casa parintilor ei, casa care este dpdv juridic a mamei. Urma ca dupa moatrea mamei sa o mostenesc eu integral. In urma cu 5 ani in urma divortului , nepoata mea ( una din fetele surorii mele )s-a mutat la mama. Mama mea a facut menajul s-a ocupat de gospodarie etc , desi in virsta este inca in putere.Impreuna cu mama am hotarit ca dupa moartea ei , nepoata mea sa primeasca casa cu jumate din terenul de 1800mp, iar eu doar terenul ramas ( adica am propus ca eu sa-i cedez ei partea mai mare din mostenirea mea ).intelegere pe care am comunicat-o si surorii mele. Acum nepoata mea vrea imperativ "dreptul ei din partea cuvenita mamei ei, din casa" , Urgent.Sora mea o sustine . Intrebarea mea este, o pot obliga pe mama,? sper ca nu . va multumesc
Nepoata nu este în drept să vrea ceva, atîta vreme cît mama ei trăieşte. Va veni la succesiunea bunicii sale doar dacă mama ei decedează înaintea bunicii sau dacă, decedînd după moartea bunicii, a acceptat succesiunea ei sau încă nu s-a împlinit termenul de acceptare (situaţie în care nepoata poate accepta succesiunea în locul mamei ei).
Pe de altă parte, renunţarea la succesiunea după tată nu vă îndreptăţeşte să o moşteniţi singură pe mama dumneavoastră. Chiar dacă aveţi cu sora o astfel de înţelegere, ea, înţelegerea adică, este lovită de nulitate absolută (pact asupra unei succesiuni viitoare).