avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzarea uscatoriei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzarea uscatoriei

Buna ziua
Din ceea ce am citit pe forum am inteles faptul ca teoretic, o uscatorie se poate vinde in conditii perfect legale numai daca toti proprietarii apartamentelor isi modifica actele de proprietate, astfel incat in acele acte sa nu mai apara ca proprietari a unei parti din uscatorie. Am mai inteles si ca vanzarea acelei parti din uscatorie pe care fiecare proprietar o are poate fi facuta numai in momentul vanzarii bunului principal, adica a apartamentului, ceea ce mi se pare aproape irealizabil.
Dar practic, vad ca in foarte multe blocuri din Timisoara uscatoriile nu mai apartin proprietarilor si sunt transformate in garsoniere. In unele cazuri, constructorii mansardelor le preiau dupa care le vand ca garsoniere dar in alte cazuri, am auzit de persoane fizice care au cumparat aceste spatii, in care locuiesc. Ma indoiesc ca de fiecare data proprietarii au vandut bunul principal, adica apartamentul pentru a-l cumpara apoi fara uscatorie si cred ca au existat metode mai simple.
Eu locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente si absolut toti locatarii doresc ca eu sa cumpar uscatoria si sa o transform intr-o mica garsoniera. Si eu doresc asta iar administratorul mi-a spus ca daca facem un tabel in care toti proprietarii semneaza ca vor sa faca aceasta tranzactie, e perfect si nu mai trebuie sa facem multe alte acte. Dar ma gandesc ca in acest caz, dupa o perioada de timp, orice proprietar va putea contesta dreptul meu de proprietate si ma va putea acuza de tulburare de posesie. Ma gandesc ca inclusiv dupa vanzarea unuia dintre apartamente, noii locatari ar putea face asta.
Ce parere aveti? Cum as putea cumpara uscatoria astfel incat nimeni sa nu imi poata contesta dupa o perioada dreptul meu de proprietate?
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
ContSters273796, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters273796 , utilizator 21:55, 4 Noiembrie 2013
Cititi acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...

Faptul ca altii au facut-o - nu se stie cum au facut-o si in ce conditii de legalitate sau nelegalitate - n-ar fi o scuza pentru dv., in cazul in care vi s-ar contesta candva si din vreo pricina pe care nu o anticipati acum, actiunea.
Florine,
Daca tot zici ca ai citit aici pe forum despre posibilitatea/imposibilitatea cumpararii unui spatiu comun, eu zic ca nu ai citit tot. Uite, chiar aici, mai sus este un topic, exact pe tema care te intereseaza si o sa afli ca aceste spatii comune nu se mai pot vinde

Ce poti sa faci in acest caz? La prima AG a proprietarilor staruiesti sa pui in discutii si sa hotarati una dintre metodele de a intra in spatiul respectiv:
- concesionarea spatiului pe o perioada relativ mare, respectiv 49 sau 99 ani - nu sunt sigur, dar acest aspect il clarifici la un notar, unde de-altfel o sa intocmiti si toate actele; desigur, concesionarea se face contra unei sume pe care o negociati cu vecinii dvs; suma respectiva intra intr-un fond special de reparatii si imbunatatire a confortului spatiilor comune;
- o a doua metoda este sa hotarati ca spatiul respectiv sa fie transformat in locuinta (de catre asociatie sau de catre tine) si apoi inchirierea spatiului pe o perioada nedeterminata; se stabileste o valoare lunara a chiriei care va fi folosita de proprietari tot pentru reparatii si imbunatatire a confortului spatiilor comune;

Deci, impreuna stabiliti ce metoda ar fi mai convenabila atat pentru tine, cat si pentru vecini. Cum spuneam, apelati si la sfaturile unui notar.
Succes!
Multumesc pentru raspuns si pentru solutiile pe care le-ati gasit pentru mine. O sa vorbesc cu un notar dar inca nu renunt la gandul de a o cumpara. Daca nu se poate, sper sa se poata concesiona.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Cumpararea uscatoarelor din scara blocului aricostel2006 aricostel2006 Buna ziua.Puteti sa ma ajutati?Vreau sa imi fac..din cele trei spalatorii..care se afla la et.3..intre cele doua uscatorii,la blocurile vechi din Brasov,un ... (vezi toată discuția)
Demersuri necesare pentru transformarea uscatoriei in garsoniera stelian_1981 stelian_1981 Buna ziua! Ma numesc Stelian. Sant propietarul unui apartament intr-un bloc situat la etajul 4 din 4. De cand am cumaparat apartamentul am primit cateva ... (vezi toată discuția)