avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nelamuriri privind concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nelamuriri privind concediu de crestere a copilului

Buna ziua!!! as avea niste nelamuriri privind completarea documentelor necesare pentru indemnizatia de crestere a copilui , respectiv datele care trebuiesc specificate pe formulare !!! Am intrat in concediu prenatal la 01.08.2013 , am nascut pe 19 septembrie 2013 si cele 126 de zile , conform legii, se implinesc la 01. 12. 2013. Intrebarea mea este , daca eu depun dosarul la Primarie incepand cu data de 01.12.2013, pana cand voi primi indemnizatia de crestere a copilului, pana acesta implineste 2 ani sau pana la implinirea a 2 ani de la depunerea dosarului? Pe formular mai este prevazuta o specificatie , respectiv " SE APROBA CONCEDIUL PENTRU CRESTEREA COPILULUI INCEPAND CU DATA DE : ______ " , si aici as dori sa ma lamuriti !!!! Eu de asemenea trebuie sa fac o cerere pentru suspendarea contractului de munca si as dori sa ma lamuriti referitor la datele pe care trebuie sa le specific , respectiv " SUBSEMNATA VA ROG SA-MI APROBATI CEREREA PENTRU SUSPENDARA CONTRACTULUI DE MUNCA PENTRU CRESTEREA COPILULUI IN VARSTA DE PANA LA 2 ANI INCEPAND CU DATA DE ______PANA LA DATA DE ______" Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra !!!
Cel mai recent răspuns: cristinalexia1983 , utilizator 14:50, 4 Noiembrie 2013
1. - Daca ati intrat in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pe data de 01.08.2013 cele 126 de zile sunt pana pe data de 04.12.2013 inclusiv.
- Deci puteti sa solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM), pentru a intra in concediu crestere copil (CCC), cu data de 05.12.2013.
- Dar puteti sa renuntati la ultimele 4 zile de concediu de lauzie si sa solicitati CCC cu data de 01.12.2013.

2. Daca doriti sa optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani atunci pe cererea catre angajator scrieti "de la data de 01.12.2013 si pana la 19.09.2015 inclusiv".

2. Indemnizatia pentrui CCC se primeste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am inteles , multumesc !!! Intrebarea mea este de ce se numeste concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani daca de la data de 01 decembrie 2013 si pana la data de 19.09.2015 sunt 19 luni si 19 zile , din care se mai scade o luna intrucat conform legii are si tatal dreptul la o luna de concediu pentru cresterea copilului ? Intrebarea mea poate suna impertinent dar intreb acest lucru deoarece cele 126 de zile sunt legale si fiecare cetatean are dreptul sa beneficieze de acest concediu si mi s-ar parea normal ca orice mama sa beneficieze de 2 ani de la data introducerii dosarului !! :foottap::-/ :rtfm:
:mothersday:
cristinalexia1983, utilizator
1. - Nu a spus nimeni, niciodata, ca acest CCC se acorda pe o perioada de 2 ani.
- Din 1997 de cand a inceput sa se acorde CCC toate actele normative vorbesc de CCC pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani.

2. - Chiar dvs., in mesaj, spuneti:
...Intrebarea mea este de ce se numeste concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani...

- Asa ca nu stiu de unde ati scos asta cu CCC timp de 2 ani.

3. Si concediul de maternitate si CCC sunt legale, altfel nu ati putea beneficia de ele.
Ideea era ca cele 126 de zile sunt aparte de concediul de cresterea a copilului, tocmai de aceea se numeste concediu de maternitate. Iar cand vorbim de concediu de crestere a copilului pana la 2 ani este cu totul altceva pentru ca , din puntul meu de vedere , cele 126 de zile sunt "obligatorii" iar concediul de crestere a copilului este optional,, cu toate ca intradevar beneficiem de un venit timp de doi ani , dar totusi !!! Din punctul meu de vedere cele 126 de zile de concediu de maternitate nu ar trebui " cumulate " la concediul de crestere a copilului iar aceasta indemnizatie de crestere a copilului , din punctul meu de vedere , ar trebui acordata timp de 2 ani de la data introducerii dosarului . E un punct de vedere si atat !! Va multumesc din suflet si va doresc o zi frumoasa !!!
cristinalexia1983, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate dupa cateva luni de la nastere marla1 marla1 buna seara, am nascut in 11 martie 2011, fara sa imi fi luat zilele acelea de concediu prenatal la care as fi avut dreptul (nu sunt prea documentata cu ... (vezi toată discuția)
Intrebare concediu de crestere a copilului PaulHorotan PaulHorotan Buna ziua Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa ma intorc la munca dupa concediul de maternitate? ralucagaina78 ralucagaina78 Buna ziua! As avea si eu o intrebare.In data de 14 iunie 2015 fiul meu implineste 2 ani.As vrea sa stiu cand trebuie sa ma intorc la locul de munca dupa ... (vezi toată discuția)