avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj voluntar

Buna seara
ma adresez dumneavoastra cu ruganmintea de a-mi da o indicatie intr-o problema cu un gen de partaj voluntar nelegalizat la notariat. Am sa va explic pe scurt cazul meu; In urma deceului tatalui in anul 1985 mama mea are 62% din proprietate si eu 38%. In anul 1999 in baza unei declaratii de impunere insotite de proiectul unui proiectant autorizat am declarat la directia fiscala a primariei din localitate printr-un partaj voluntar cu mama mea cotele parti ce ne revin fiecaruia..cu constructii si terenul curte aferent. De atunci fiecare isi plateste impozitul separat la roluri separate. Acum fratele meu a convins-o pe mama mea sa faca un gard despartitor intre partea ce-mi revine mie si cea a mamei, dar nerespectand departajarea stabilita de noi in anul 1999. Ce posibilitati am eu sa revendic suprafata de teren pentru care eu platesc impozit, dar de care mama mea s-a folosit non stop?
Cel mai recent răspuns: mitrea luminita , utilizator 11:31, 10 Noiembrie 2013
Atata timp cat nu ati facut un partaj voluntary autentificat printr-un inscris in forma autentica, proprietatea a ramas in devalmasie, fiecare avand o cota-pati indiviza, virtuala. Puteti folosi procedura notariala, in prealabil, sau pe cea judecatoreasca, cu precizarea ca inainte trebuie sa indeplinit procedura de informare cu privire la mediere....Fara un act notarial sau o hotarare judecatoreasca nu se poate stabli cu cetitudine care este "partea" dvs din terenul respective, astfel ca ingradirea facuta de fratele sau de mama dvs , este nelegala....
va multumesc din suflet pentru raspuns. daca in evidentele fiscale sunt inregistrate suprafetele (constructii si teren aferent acestora) ce ne revin atat mie cat si mamei mele, cat si planurile acestora realizate de proiectant autorizat, si daca impozitul aferent acestor suprafete se achita din 2003 separat atat pe numele meu cat si al mamei mele, intrebarea mea este..mama mea poate instraina cota parte ce-i revine catre fratele meu...fara acordul meu? pt ca daca la perfectarea unui contract de vanzare cumparare se cere certificat fiscal..acesta va fi eliberat separat pentru cota parte ce-i revine mamei...separat pt cota parte ce-mi revine mie.
Certificatul fiscal nu este act de proprietate . Dacă va dori sa instraineze așa cum trebuie adica in mod legal prin act autentic nu va putea sa instraineze decât cota sa parte ideala insa pentru a delimita va trebuie partaj cu dezmembrare in doua loturi.
Polloctav doamnele nu sunt in devalmasie sunt coproprietare pe cote parti, ideale ce de drept insa nu in devalmasie....
Daca figurati la fisc cu cote-parti precise, inseamna ca acesta a facut o operatiune juridical in temeiul unor acte de partaj pe care le-au depus parintii dvs. Daca nu ar exista un act care sa arate partea fiecaruia, abia atunci ar trebui sa mergeti la notar sa faceti partajul. Or, din ceea ce relatati dvs, fiecare proprietar poate face ce doreste cu partea sa, inclusiv sa o vanda fratelui fara sa va ceara acordul....
@joha-ignore
Aveti dreptate domnul avocat Polloctav sa ignorati in general tot...proprietatea pe cote parti nu este egala cu proprietatea devalmasa decat in opinia dvs.
Citez: proprietatea a ramas in devalmasie, fiecare avand o cota-pati indiviza, virtuala.

cred ca ar trebui sa va hotarati este in devalmasie sau nu?
Acum schimband palaria din user simplu in moderator:



Interventie moderator


Va rog sa aveti un comportament cuviincios si sa respectati Regulamentul forumului. La o alta abatere va voi da un avertisment. Nu este prima data cand aveti un comportament neadecvat in relatia cu participantii la discutii.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Se poate incheia partaj voluntar partial Aurica TRUTA Aurica TRUTA Dupa decesul tatalui meu, partajul s-a declarat: 1/2 din teren eu si 1/2 din teren mama; 1/4 din casa eu, 1/4 din casa fratele meu si 1/2 din casa mama. ... (vezi toată discuția)
Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate doar cu numele tatalui nu si al mamei iozi iozi Buna ziua, Mama si tata s-au casatorit in 1970, locuim impreuna toti trei in casa construita de parintii mei dar terenul pe care s-a construit casa era ... (vezi toată discuția)