Buna seara
ma adresez dumneavoastra cu ruganmintea de a-mi da o indicatie intr-o problema cu un gen de partaj voluntar nelegalizat la notariat. Am sa va explic pe scurt cazul meu; In urma deceului tatalui in anul 1985 mama mea are 62% din proprietate si eu 38%. In anul 1999 in baza unei declaratii de impunere insotite de proiectul unui proiectant autorizat am declarat la directia fiscala a primariei din localitate printr-un partaj voluntar cu mama mea cotele parti ce ne revin fiecaruia..cu constructii si terenul curte aferent. De atunci fiecare isi plateste impozitul separat la roluri separate. Acum fratele meu a convins-o pe mama mea sa faca un gard despartitor intre partea ce-mi revine mie si cea a mamei, dar nerespectand departajarea stabilita de noi in anul 1999. Ce posibilitati am eu sa revendic suprafata de teren pentru care eu platesc impozit, dar de care mama mea s-a folosit non stop?
am inteles ca certificatul fiscal nu tine loc de act de proprietate, doar am vrut sa precizez ca inscrierea in evidentele fiscale s-a facut pe baza unor declaratii tip de impunere, care pe verso aveau un proiect cu constructia si terenul aferent fiecareia, proiect facut de o persoana autorizata. Astea le-am depus in nume propriu...atat eu cat mama mea, dupa ce am fost instiintate ca in 1999 aparuse un act legislativ care permitea inscrierea in evidentele fiscale a constructiilor edificate fara autorizatii de construire. pana la depunerea acelor declaratii, in evidentele fiscale figura tatal meu. Eu eram nedumerita de respectarea de catre mama mea a celor declarate atunci prin edificarea acestui gard dupa o delimitare...aleatorie. Poate ca nu ma exprim eu asa cum ar trebui, de aceea imi cer scuze pentru modul neprofesionalist de exprimare si va multumesc pentru interesul aratat de acest subiect.
daca edificarea gardului de impartire a curtii este ilegala...ce posibilitate am eu sa contest aceasta actiune? instanta nde judecata? sau pot parcurge anumiti pasi cum ar fi sesizarea organelor de control local ( directia de urbanism din cadrul primarie, sectia de politie la care suntem arondati)?
Daca nu aveti o delimitare clara a proprietatii, cu schita-plan, ci doar o cota-parte ideala din suprafata (asa cum ati mentionat si ati declarat la fisc), atunci nu prea puteti dovedi ca fratele dvs a ridicat gardul pe proprietatea dvs, respectiv in partea de 38% ! Politia nu se baga in asemenea situatii de familie, mai ales ca nu aveti un titlu cert pe terenul respectiv...Cel mult puteti formula o actiune in partaj, daca nu va intelegeti amiabil prin act notarial sau la mediator, iar ulterior daca nu se rezolva amiabil, puteti solicita si desfiintarea gardului, daca acesta va cadea pe lotul atribuit dvs....
in declaratiile de impunere in baza careia atat eu cat si mama mea suntem impozitate este si o schita plan intocmita de un proiectant autorizat, schite din care reies constructiile si suprafetele ce ne revin fiecaruia....Credeti ca acea schita este suficienta? fac precizarea ca prin efectuarea acestui gard mi s-a restrictionat accesul la contorul de gaze ce se afla amplasat pe peretele uneia dintre camerele mamei mele. La data cand strada noastra a fost racordata la instatia de gaze eu nu aveam unde monta contorul de gaze, chiar daca este separat de cel al mamei. Acum, daca eu voi avea o defectiune la instalatia de gaze, sau daca va trebui sa se faca vreo revizie nu o pot face decat prin curtea mamei mele.